Sivas ilindeki çiftliklerde bulunan buzağı ve sığırlarda cryptosporidium varlığı ve prelavansı
Presence and prevalence of cryptosporidium in calves and cattle i̇n farms located in Sivas city
  1. Tez No: 728175
  2. Yazar: ATİLLA DULKADİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİD TEVFİK AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium, Buzağı, Sığır, Sivas, Calf, Cattle, Cryptosporidium, Sivas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Cryptosporidium spp. zoonotik özelliğe sahip, insan ve hayvanların gastrointestinal sisteminde hastalık oluşturan bir protozoondur. Bu çalışma, Sivas ilinde buzağı ve sığırlarda Cryptosporidium spp. prevalansını belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışma Nisan-Eylül 2020 tarihleri arasında Sivas merkeze bağlı 4 farklı entansif işletmede yürütüldü. Araştırma materyalini 50 buzağı ve 50 sığır olmak üzere toplam 100 baş hayvan oluşturdu. Çalışmaya dâhil edilen hayvanların genel klinik muayenesi yapıldıktan sonra dışkı örnekleri toplandı. Dışkı örneklerinde Crptosporidium spp. ookistlerinin saptanması amacıyla asit fast boyama ve Polimeraz Zincir Reaksiyon (PCR) yöntemi kullanıldı. İncelenen dışkı örneklerinde pozitiflik oranı PCR %3 asit fast boyama yönteminde ise %1 olarak belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışmada Sivas ilinde Cryptosporidium spp. pozitiflik oranı buzağılarda %2, sığırlarda ise %4 olarak saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence of Cryptosporidium spp. in calves and cattle in Sivas province. The study was performed in 4 different intensive cattle farms located in the center of Sivas city, between April and September 2020 The material of the study consisted of 50 calves and 50 cattles, with a total of 100 animals. Fecal samples were collected following the general clinical examination of the animals included in the study. In order to detect Cryptosporidium spp. oocysts, acid-fast staining and Polymerase Chain Reaction (PCR) methods were used. The positivity rate in examined fecal samples was found 1% in both acid-fast staining and 3% with PCR methods. As a result, the positivity rate was determined as 2% in calves and 4% in cattle.