Jeneralize idiyopatik epilepsi tanısı alan adölesan olgularda internet bağımlılığı, akran zorbalığı ve siber zorbalık sıklığının araştırılması
Research of internet addiction, PEER--TO-PEER bullying and cyberbullying frequency in adolescent cases diagnosed with generalized idiopathic epilepsy
  1. Tez No: 728362
  2. Yazar: EMRE FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR GENÇPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, internet bağımlılığı, siber zorbalık, akran zorbalığı, Epilepsy, internet addiction, cyberbullying, peer-to-peer bullying
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada idyopatik jeneralize epilepsi tanılı hastalarda akran zorbalığı, siber zorbalık ve internet bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 45 sağlıklı birey ve 45 epilepsi tanısı olan hasta dahil edildi. Kişilere sosyodemografik bilgileri, internet bağımlığı, siber zorbalık ve akran zorbalığına maruziyet ölçeğinin bulunduğu anket uygulandı. Çalışmaya alınan tüm olgulara ayrıntılı psikiyatrik muayene uygulandı. Bulgular: Epilepsi varlığı ile internet bağımlılığı, siber zorbalık ve akran zorbalığına maruziyet arasında anlamlı ilişki saptanamadı. Sosyoekonomik durumu daha iyi olan bireylerin internet yoksunluğunu anlamlı olarak diğerlerine göre daha fazla hissettikleri tespit edildi. İnternet bağımlılığının sosyal izolasyon alt başlığını incelediğinde ortaokul öğrencilerinin lise öğrencilerine göre kendilerini sosyal olarak daha çok izole ettikleri saptandı. Katılımcıların siber zorbalık ve akran zorbalığına maruziyetleri yaş, cinsiyet, gelir durumu, ebeveyn eğitimleri, epilepsi hastalığı ile ilgili özellikleri ile karşılaştırıldığında aralarında anlamlı ilişki tespit edilemedi. Sonuç: Literatür incelendiğinde internet kullanımı arttıkça akran zorbalığı ve siber zorbalığa uğrama ve siber zorbalık yapma riskinin arttığı gözlenmektedir. Epilepsi hastalarının akran zorbalığına daha fazla maruz kaldıklarını gösteren çalışmalar mevcuttur. Bu bilgiler ışığında epilepsi hastalarının daha fazla akran zorbalığına uğradığı ve bunun sonucu olarak daha fazla sosyal izolasyon yaşadıkları ve internette geçirilen sürenin de buna paralel olarak arttığını düşünmekteyiz. Bu çalışmada epilepsi varlığı ile internet bağımlılığı, siber zorbalık ve akran zorbalığına maruziyet arasında ilişki saptanamamıştır ancak bu durumun katılımcı sayısının sınırlı olması ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Daha fazla katılımcıyla bu ilişkinin varlığının gösterilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study it was aimed to examine the relationship between peer bullying, cyberbullying and internet addiction in patients with idiopathic generalized epilepsy. Materials and Methods: Forty-five healthy individuals and 45 patients with epilepsy were included in the study. A questionnaire including sociodemographic information, internet addiction, exposure to cyber bullying and peer-to-peer bullying scale was applied to the individuals. All cases included in the study underwent a detailed psychiatric examination. Results: There was no significant relationship between the presence of epilepsy and internet addiction, exposure to cyberbullying or peer-to-peer bullying. It was determined that individuals with better socioeconomic status felt internet deprivation significantly more than others. At the social isolation sub-title of internet addiction, it was found that middle school students isolated themselves more socially than high school students. When the participants' exposure to cyberbullying and peer bullying was compared with their age, gender, income status, parental education, and characteristics of epilepsy, no significant relationship was found between them. Conclusions: In the literature searching, it was found that as the internet use increases, the risk of exposure to peer-to-peer bullying and cyberbullying and involving as perpetrator of cyberbully increases. Some studies shows that epilepsy patients are more exposed to peer-to-peer bullying. Considering all these, we think that epilepsy patients are more bullied and spend more time on the internet by isolating themselves socially in response to this. Although no relationship was found between the presence of epilepsy and internet addiction or exposure to cyberbullying and peer-to-peer bullying in our study, we think that this relationship will be demonstrated in further studies with more participants.