Sadeddîn Teftâzânî'nin Şerhu'l Akâid isimli eserindeki hadislerin tahrîci ve değerlendirmesi
Takhrij and evaluation of the hadiths in Sadeddîn Teftâzânî's book named Sharh al-Aqāid
- Tez No: 728473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH TAHA İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Teftâzânî, Şerhu'l Akâid, Şerh, Tahrîc, Hadis, Akāidü'n-Nesefî, Taftâzânî, Sharh al-Aqāid, Sharh, Takhrij, Hadith, Aqāid an-Nasafī
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Sadeddîn Teftâzânî'nin Şerhu'l Akâid adlı şerhi, Necmeddîn en-Nesefî'nin Kelâm alanında telif ettiği meşhûr ʿAkāʾidü'n-Nesefî adlı risâle üzerine yazılmıştır. Söz konusu eser üzerine, onlarca şerh yazıldığı halde hiçbirisi Teftâzânî'nin telifi olan Şerhu'l Akâid kadar şöhret kazanamamıştır. Kelâmî konuları kısa ve anlaşılır şekilde özetlemesi, mezheplerin görüşlerine mukâyeseli olarak yer vermesi şerhin, yüzyıllarca medrese müfredatında okutulmasını ve klasik eserlerden biri olmasını sağlamıştır. Eserde yer verilen kelâmî konular ve bu konularla ilgili olan hadisler sebebiyle kaleme alınacak olan bu tahrîc çalışmasının amacı, bir nebze de olsa Hadis ve Kelâm ilimlerine katkı sağlamaktır. Bu tez, giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından meydana gelmektedir. Giriş bölümünde Teftâzânî devrindeki sosyal ve siyâsî ve ilmî yaşam üzerinde durulacaktır. Birinci bölümde Teftâzânî'nin hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümde ise eserdeki hadislerin tahrîci yapılacaktır. Sonuç bölümünde de söz konusu bu hadisler değerlendirilerek sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Taftâzânî's“Sharh al-Aqāid”commentary which he wrote in the field of Kalām is a work on the nature of written famous text called Nasafī“Aqāid an-Nasafī. Although many commentaries were written on this text, they all never became famous than the work of Taftâzânî's ”Sharh al-Aqāid"commentary. The fact that it summarizes the theological issues in a short and understandable way and gives place to the views of the sects in a comparative way has ensured that the commentary was taught in the madrasa curriculum for centuries and became one of the classical works. The purpose of this tahrîc study, which will be written due to the theological issues included in the work and the hadiths related to these issues, is to contribute to the sciences of Hadith and Kalam, albeit a little. This thesis consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, the social, political and scientific life in the Teftâzânî period will be emphasized. In the first part, information about Teftâzânî's life, scientific personality and works will be given. In the second part, the narration of the hadiths in the work will be takhrijed. In the conclusion part, these hadiths will be evaluated and presented.