İş sağlığı ve güvenliğinde psikososyal faktör olarak mobbing-ofis çalışanları üzerinde bir araştırma
Mobbing as a psychosocial factor in occupational health and safety - a study on office workers
  1. Tez No: 728507
  2. Yazar: LATİF ÇIRACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Psychology, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Mobbing, Mobbingin İş Performansına Etkisi, Occupational Health and Safety, Mobbing, The Effect of Mobbing on Job Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İşyerlerinde risk oluşturabilecek faktörleri önceden belirleyerek çalışanların sağlığını güvence altına almak için gerekli kılınan tedbirlerin alınması ve bireylerin görevlerini yerine getirirken güvenli bir ortamın oluşmasının sağlanması meslek hastalıkların ve iş kazalarının oluşmasını en aza indirgemekte ya da tamamen engelleyebilmektedir. Bu durum iş sağlığı ve güvenliğinin esas amacını oluşturmaktadır. Çalışma hayatında tehlike oluşturabilecek fiziksel unsurlar kadar psikososyal faktör olarak değerlendirilen ve sıklıkla rastlanan mobbing de iş sağlığı ve güvenliği kapsamında dikkate alınması gereken önemli bir etken olmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinde psikososyal faktör olarak mobbing - ofis çalışanları arasındaki ilişkiyi betimlemeyi amaçladığımız çalışma modelinde, nicel yaklaşımda ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Nicel bir yaklaşımda, değişkenler arasındaki ilişki gözlemlenerek nesnel olan yaklaşımlar test edilir. Bu değişkenler genellikle ölçme araçları ile ölçülebilmekte ve sayısallaştırılarak istatistiksel işlemlerle analiz edilebilmektedir. Bu çalışmada, nicel yaklaşımda tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın hipotezi mobbing davranış türleri ile iş güvenliğinin demografik bilgilerle ilişkisidir. Araştırmaya 98 kadın 152 erkek olmak üzere toplam 250 katılımcı katılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan ankette mobbing davranış türleri ve iş güvenliği ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda bireylerin cinsiyetleri, medeni durumları, yaşları, eğitim durumları, çalıştıkları firmada çalışma süreleri, toplam çalışma süreleri ile mobbing davranış türleri ve iş güvenliği ölçeği arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Taking the necessary measures to guarantee the health of employees by predetermining the factors that may pose a risk in the workplace and ensuring that a safe environment is created while performing the duties of individuals can minimize or completely prevent the occurrence of occupational diseases and occupational accidents. This situation constitutes the main purpose of occupational health and safety. Mobbing, which is considered as a psychosocial factor as well as physical factors that may pose a danger in the working life, is an important factor to be considered within the scope of occupational health and safety. Mobbing as a psychosocial factor in occupational health and safety : In the working model where we aim to describe the relationship between office workers, relational screening method was used in quantitative approach. In a quantitative approach, objective approaches are tested by observing the relationship between variables. These variables can usually be measured by measuring tools and digitized and analyzed by statistical processes. In this study, scanning method was used in quantitative approach. Accordingly, the hypothesis of the research is the relationship between mobbing behavior types and occupational safety with demographic information. A total of 250 participants, including 98 women and 152 men, participated in the study. Mobbing behavior types and occupational safety scale were used in the survey prepared for the purpose of the research. As a result of the research, a significant relationship was found between the gender, marital status, age, education status, working times in the company where they worked, total working times and types of mobbing behaviors and occupational safety scale.