Kentsel dönüşümün toplumsal dönüşüme etkisi: Diyarbakır Sur örneği
The effect of urban transformation on social transformation: The example of Diyarbakir Sur
- Tez No: 728561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Administration, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Toplumsal Dönüşüm, Soylulaştırma, Urban Transformation, Social Transformation, Gentrification
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan kentlerde, sanayileşmenin etkisiyle yoğunlaşma ve hareketlilik meydana gelmiştir. Bu hareketliğin sebep olduğu kentleşme toplumsal ve mekânsal bozukluklara sebep olmuş ve dönüşüm ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Bu ihtiyaç doğrultusunda kentsel dönüşüm projeleri meydana gelmiş, soylulaştırılma ile sonuçlanmıştır. Bu doğrultuda, bu tez kentlerde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin Diyarbakır özelinde toplum-mekân ilişkisi üzerine ele alınmıştır. Bu çalışma, Diyarbakır Suriçi bölgesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesinin mekânsal dönüşüm, toplumsal dönüşüm, soylulaştırma gibi etkilerini değerlendirmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine mülakat tekniği ile görüşmeler yapılarak veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında Suriçi bölgesinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm ile gerçekleşen yer değiştirmelerin toplumsal dönüşüme sebebiyet verdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In cities, which make up the majority of the population, concentration and mobility have occurred with the effect of industrialization. The urbanization caused by this mobility caused social and spatial disorders and brought the need for transformation. In line with this need, urban transformation projects have occurred and resulted in gentrification. In this direction, this thesis deals with the urban transformation activities carried out in the cities on the society-space relationship in Diyarbakır. This study evaluates the effects of the urban transformation project realized in Diyarbakır Suriçi region such as spatial transformation, social transformation and gentrification. In the study, data were obtained by conducting interviews with in-depth interview technique, one of the qualitative research methods. In the light of the data obtained, it was concluded that the spatial transformation realized in the Suriçi region caused social transformation as a result of displacement.