Sağlıklı genç erişkinlerde duygusal zekâ düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of emotional intelligence levels in healthy young adults
- Tez No: 729043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, Üniversite eğitimi, Eğitim alanı, Emotional intelligence, University education, Education field
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Duygusal zekâ (DZ), kişisel ve mesleki yaşamdaki başarının belirleyicisi olarak kabul edilen bir grup yeteneği kapsamaktadır. Cinsiyet, yaş, aile ortamı ve çevre DZ'nın gelişimini etkileyen başlıca faktörler arasında sayılmaktadır. Son zamanlarda, tıp, hemşirelik, eczacılık, veteriner hekimlik öğrencileri ve mühendisler gibi gruplarda DZ ile ilgili çalışmalar yapılmıştır. Ancak, farklı öğrenci gruplarının tek bir araştırmada incelendiği bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada sağlıklı genç erişkinlerin DZ puanlarının eğitim aldıkları alanlarla ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmamıza Türkiye'deki üniversite öğrencileri dahil edilmiştir (n=256). Gönüllülerin DZ puanlarını belirlemek için Duygusal Zekâ Özellik Ölçeği-Kısa Formu kullanılmıştır. Ölçek online olarak uygulanmıştır. Katılımcıların toplam DZ puanları, doğal ve uygulamaları bilimler, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanında sırasıyla 4,50±1,42, 4,45±1,19, 4,43±1,22 puan olarak bulunmuştur (p=.932). Benzer şekilde, DZ alt gruplarından iyi oluş, öz-kontrol, duygusallık ve sosyallik alt gruplarında en yüksek puanlar doğal ve uygulamalı bilimler alanında, en düşük puanlar ise sağlık alanında eğitim alan öğrencilerde bulunmuştur (sırasıyla p=.365, p=.678, p=.794, p=.441). Çalışmamızın kısıtlılığı olarak, pandemi şartlarından dolayı hedeflenen sayıya ulaşılamamasına rağmen, eğitim alanları ile DZ puanları arasında kısmen farklılıklar dikkat çekmiştir. Bu sonucun ileriki araştırmalar için kaynak oluşturacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Emotional intelligence (EI) encompasses a group of abilities that are considered to be determinants of success both in personal and professional life. Gender, age, family and the environment are amongst the main factors that affect the development of EI. Recently, studies on EI have been conducted with different groups of individuals from the schools of medicine, nursing, pharmacy, veterinary medicine and engineers. However, we did not come across any studies that brought together all the different student groups from different study areas in a single study. The current study was aimed at investigating the relationship between EI scores of healthy young adults and their educational field. University students in Turkey were included in our study (n=256). The Turkish version of the Trait Emotional Intelligence Questionnaire was used to determine the EI scores of the volunteers. The study was administered online. Total EI scores of the participants in the natural and applied sciences, health sciences and social sciences were found to be 4.50±1.42, 4.45±1.19, 4.43±1.22 points respectively (p=.932). Similarly, the highest scores in Well-being, Self-control, Emotionality, and sociability subgroups were found in natural and applied sciences, and the lowest scores in health education students (p=.365, p=.678, p=.794, p=.441 respectively). As a limitation to our study, although the targeted number of participants could not be reached due to the pandemic, moderate differences between field of education and EI scores were observed. We believe that the results of the current study will be valuable for future research.