The effects of compassion fatigue on job satisfaction among nurses working in hemodialysis units in baghdad city
Bağdat şehri hemodiyaliz biriminde çalışan hemşirelerin merhamet yorgunluğunun iş doyumu üzerine etkisi
- Tez No: 729079
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEHER GÖNEN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: MerhametYorgunluğu, İş Doyumu, Hemşireler, Hemodiyaliz, Compassion Fatigue, Job Satisfaction, Hemodialysis, Nurse
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma hemodiyaliz ünitelerinde çalışan hemşirelerin merhamet yorgunluğu ve iş doyumu düzeylerini arasındaki ilişkiyi ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tanımlayıcı araştırma tasarımı kullanılan bu çalışmanın örneklemini Irak' ın Bağdat şehrinde yer alan devlet hastanelerinin hemodiyaliz ünitelerinde çalışan 230 hemşire oluşturmuştur. Veriler, sosyo-demografik anket formu, merhamet yorgunluğu ölçeği (CFS) ve hemşirelerin iş doyumu ölçeği (NJSS) kullanılarak 1 Ağustos 2020 ile 15 Kasım 2020 tarihleri arasında online yöntem ile toplanmıştır. Hemodiyaliz hemşirelerinin % 57'sinin orta derece merhamet yorgunluğuna sahip olduğu, % 75.7' sinin işinden memnun olmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri ile merhamet yorgunluğu ve iş doyumu arasında anlamlı bir ilişki yoktur (p>0.05). Hemşirelerin yaklaşık yarısı merhamet yorgunluğu yaşamakta ve yarıdan fazlası işinden memnun değildir. Özellikle genç yaştaki hemşireler merhamet yorgunluğu yaşamakta yaşı büyük hemşirelere göre daha risklidir.
Özet (Çeviri)
It was conducted to examine the relationship between the levels of compassion fatigue and job satisfaction of nurses working in the hemodialysis center and the factors affecting it. The sample of this study, which used a cross-sectional descriptive research design, consisted of 230 nurses working in the hemodialysis units of state hospitals in Baghdad, Iraq. Data were collected online between August 1th 2020 and November 15th 2020, using a sociodemographic questionnaire, compassion fatigue scale (CFS) and nurses' job satisfaction scale (NJSS). It was determined that 57% of the hemodialysis nurses had moderate compassion fatigue, and 75.7% were not satisfied with their jobs. There was no significant relationship between nurses' socio-demographic characteristics, compassion fatigue and job satisfaction (p>0.05). About half of the nurses experience compassion fatigue and more than half are dissatisfied with their jobs. Especially young nurses are more risky than older nurses to experience compassion fatigue.