Deneyimsel pazarlamada sosyal medya reklamlarının tüketici tutum ve satın alma niyetleri üzerinde etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of social media advertisements on consumer attitudes and purchasing intentions in experiential marketing
- Tez No: 729235
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel Pazarlama, Sosyal Medya Reklamlarına Yönelik Tutum, Satın Alma Niyeti, Experiential Marketing, Attitude Towards Social Media Advertising, Purchase Intention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte tüketiciler tarafından kullanımı aktif ve yaygın hale gelen sosyal medya platformları, artan rekabet ortamında işletmeler için de önemli bir hale gelmektedir. Tüketicilerin yeni ürün ve hizmetlerden haberdar olması ve söz konusu ürün veya hizmeti satın almayı planlanması için işletmeler sosyal medya platformlarında tutundurma karması bileşenlerinden olan reklamı kullanmaktadır. Bu durumda sosyal medya reklamcılığından söz edilmektedir. Tüketicilerin sosyal medya reklamlarına yönelik olumlu bir tutumda bulunması durumunda tüketicilerin satın alma niyetlerinde de olumlu etkiler sağlayacağı söylenebilmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda yapılan araştırmada, tüketiciyi özel ve değerli hissettirerek farklı deneyimler sunmayı amaçlayan deneyimsel pazarlama ve tüketicilerin sosyal medya reklamlarına karşı göstermiş oldukları tutumun satın alma niyetlerine etkisi incelenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkileri tespit edebilmek amacı ile yapılan analizler sonucunda deneyimsel pazarlama ve tüketicilerin sosyal medya reklamlarına karşı tutumunun tüketicilerin satın alma niyetleri üzerinde istatistiksel bakımdan anlamlı, pozitif etkilerinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Social media platforms which have become active and widespread by consumers with the developing technology, are also becoming important for businesses in an increasingly competitive environment. In order consumers' be aware of new products and services and to plan to purchase the product or service in question, businesses use advertising, which is one of the promotional mix components, on social media platforms. In this case, the social media advertising is mentioned about it. It can be said that it will also have positive effects on consumers' purchase intentions in case of consumers have a positive attitude towards social media advertisements. Based on this information, the research has been examined experiential marketing, which aims to offer different experiences by making the consumer feel special and valuable, and the effect of consumers' attitudes towards social media advertisements on their purchasing intentions. As a result of the analyzes made with the aim of detecting the relationships between the variables, it has been determined that experiential marketing and consumers' attitudes towards social media advertisements have statistically significant and positive effects on consumers' purchasing intentions.