Üniversite öğrencilerinin, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile ilgili bilgi düzeyleri ve tutumlarının incelenmesi: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi örneği
Examination of university students' knowledge levels and attitudes about genetically modified organisms (GMO): Muğla Sitki Koçman University Faculty of Health Sciences case
- Tez No: 729277
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Genetiği Değiştirilmiş Organizma, biyoteknoloji, sağlık, bilgi tutum, Genetically Modified Organism, biotechnology, health, knowledge attitude
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırma, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile ilgili bilgi düzeylerini ve bu ürünlere yönelik tutumlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. 2020-2021 eğitim öğretim yılında aktif olan 330 öğrenci çalışma kapsamına alınmış, araştırma verileri SPSS 22.0 istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya 111 Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencisi (%33.6), 90 Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümü öğrencisi (%27.3), 90 Hemşirelik bölümü öğrencisi (%27.3) ve 39 Sağlık Yönetimi bölümü öğrencisi (%11.8) dahil edilmiştir. Katılımcıların %47.8'i genetiği değiştirilmiş organizmayı gen katkılı gıda, %25.3'ü hormonlu gıda ve %9.9'u ilaç katkılı gıda olarak tanımlamıştır. Katılımcıların %35.3'ü Genetiği Değiştirilmiş Organizmaları internetten, %22.0'si televizyondan, %11.0'i bu konuda aldıkları Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar dersinden öğrendiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların %65.2'si Türkiye'de genetiği değiştirilmiş ürünlerin ithal edildiğini, %52.7'si ise gıda amaçlı olmayan transgenik ürünlere izin verilmemesi gerektiğini belirtmişlerdir. Katılımcıların %68.8'i genetiği değiştirilmiş hayvan ve bitkilerden elde edilen ürünlerin insan sağlığına zarar vereceğini ve katılımcıların %72.7'si GDO'nun genetik bozukluklara neden olabileceğini düşündüklerini beyan etmişlerdir. Çalışmaya katılanların %72.7'si genetiği değiştirilmiş ürünleri bilmeden tüketmekten endişe duyduklarını ifade etmişlerdir. Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve bunların ürünleri konusunda geleceğin sağlık profesyonellerinin bilgilerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Katılımcıların genetiği değiştirilmiş ürünler ve biyogüvenlik konusunda yoğun endişeye sahip oldukları tespit edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara yönelik sonuçlar değerlendirilmiş ve uygun öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to determine the knowledge level of Muğla Sıtkı Koçman University Faculty of Health Sciences students about Genetically Modified Organisms and their attitudes towards these products. 330 active students in the 2020-2021 academic year were included in the study, and the research data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical package program. 111 students of the Nutrition and Dietetics Department (33.6%), 90 students of the Physiotherapy and Rehabilitation Department (27.3%), 90 students of the Nursing Department (27.3%) and 39 students of the Health Management Department (11.8%) were included in the study. 47.8% of the participants defined the genetically modified organism as gene-added food, 25.3% of the participants defined as hormone food and 9.9% of the participants pointed out as drug-added food. 35.3% of the participants stated that they learned Genetically Modified Organisms from the internet, 22.0% from television, 11.0% from the Genetically Modified Organisms course they took on this subject. 65.2% of the participants stated that genetically modified products are imported in Turkey and 52.7% specified that the transgenic products, which are not for nutrition, should not be allowed. 68.8% of the participants defined that the products, which were obtained from genetically modified animals and plants, would harm the human health and 72.7% of the participants stated that they thought GMOs could cause the genetic disorders. 72.7% of the participants in the study expressed concern about unknowingly consuming genetically modified products. It has been observed that the knowledge of future health professionals about Genetically Modified Organisms and their products is insufficient. It has been determined that the participants have intense concerns about genetically modified products and biosecurity. The results according to the findings obtained from the research were evaluated and appropriate suggestions were presented.