Fen eğitiminde beyin temelli öğrenmenin öğrencilerin akademik başarı, tutum ve hatırlama düzeylerine etkisi: Bir meta-analiz çalışması
The effect of brain-based learning on valuable academic achievement, attitudes and recall levels in science education: A meta-analysis study
- Tez No: 729416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beyin Temelli Öğrenme, Beyin, Fen eğitimi, Meta analiz, Brain Based Learning, Brain, Science education, Meta-analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2005-2022 yılları arasında yapılan Beyin Temelli Öğrenmenin programda öngörülen yönteme kıyasla öğrencilerin fen akademik başarısına, fen dersine yönelik tutumuna ve öğrencilerin işlenilen konuları hatırlama düzeyine etkisini meta analiz yöntemi kullanılarak genel etki büyüklüğünü hesaplamaktır. Aynı zamanda başarı, tutum ve hatırlama düzeyi değişkenlerinin, öğretim kademesi, coğrafi bölge ve çalışılan yayın türü moderatörleri de ele alınmıştır. Bu sebeple konu alanında yapılmış olan çalışmalar incelenerek belirlenen ölçütleri karşılayan akademik başarı ile ilgili 27 çalışma, fen dersine yönelik tutum ile ilgili 18 çalışma ve konuları hatırlama düzeyine etkisi ile ilgili 8 çalışma araştırılmak için meta analize dahil edilmiştir. Bu çalışmadaki meta analiz sonuçları değerlendirildiğinde beyin temelli öğrenmenin öğrencilerin akademik başarı üzerindeki etki büyüklüğü 0.922, öğrencilerin fen dersine karşı tutumu üzerindeki etki büyüklüğü 0.545, öğrencilerin fen konularını hatırlama düzeyi üzerindeki etki büyüklüğü ise 1.282 olarak hesaplanmıştır. Ulaşılan etki büyüklüğü Cohen (1988) sınıflamalarına göre; akademik başarı etki büyüklüğü“büyük düzey”, tutum etki büyüklüğü“orta düzey”ve hatırlama düzeyi etki büyüklüğü“büyük düzey”olarak açıklanmaktadır. Thalheimer ve Cook (2002) akademik başarı etki büyüklüğü“geniş düzey”, tutum etki büyüklüğü“orta düzey”, hatırlama düzeyi etki büyüklüğü ise“muazzam”olarak açıklanmaktadır. Bu sonuçlara bakılarak beyin temelli öğrenme, programda öngörülen yönteme göre öğrencilerin akademik başarı, fen dersine yönelik tutum ve hatırlama düzeyi üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir ve olumlu yönde etki etmiştir. Araştırmaya dahil edilen çalışmalarda beyin temelli öğrenmenin öğretim kademelerine, çalışmaların yapıldığı coğrafi bölgelere ve çalışılan yayın türüne göre karşılaştırmalı etki büyüklükleri hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen çalışmada Beyin Temelli Öğrenmenin fen eğitimi üzerindeki etkililiği; akademik başarı, tutum ve hatırlama düzeyi değişkenleri açısından incelenmiştir. Yapılacak olan diğer çalışmalarda okuma, karar verme ve bilimsel süreç becerileri vb. gibi farklı değişkenlerde etkililiği incelenebilir.
Özet (Çeviri)
It is purchased for this purpose to benefit from a comprehensive brain learning program between 2005-2022. At the same time, the moderators of the personalities of achievements and attitudes, education, region and type of publication studied were also discussed. Studies related to education on this subject were examined and 27 studies related to academic success of everyone, 18 meta-studies related to scientific use and 8 studies related to practice and 8 studies were included in the analysis. When the meta-analysis results in this study were evaluated, the effect size of brain-based learning on students' academic achievement was calculated as 0.922, the effect size on students' attitudes towards science lesson was 0.545, and the effect size on students' remembering science subjects was calculated as 1.282. According to the Cohen (1988) classifications, the effect size reached; academic achievement effect size is“large level”, attitude effect size is“medium level”and recall level effect size is“large level”. Thalheimer and Cook (2002) describe the effect size of academic achievement as“broad”, the effect size of attitude as“moderate”, and the effect size of recall level as“enormous”. Considering these results, brain-based learning has a significant effect and has a positive effect on students' academic achievement, attitude towards science lesson and recall level according to the method envisaged in the program. In the studies included in the research, comparative effect sizes were calculated according to the teaching levels of brain-based learning, the geographical regions where the studies were conducted, and the type of publication studied. The effectiveness of Brain Based Learning on science education; academic achievement, attitude and level of recall were examined in terms of variables. In other studies to be done, reading, decision making and scientific process skills etc. The effectiveness of different variables such as can be examined.