Perianal fistüllerin MR ile değerlendirilmesi
MRI evaluation of perianal fistulas
- Tez No: 729476
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE TUBA SANAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Perianal fistül, 3 Boyutlu (3B), Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), Perianal fistula, 3 Dimension (3D), Magnetic resonance imaging
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Perianal fistül(PAF) traktının ortaya konması ve uzanımının belirlenmesinde farklı MR sekanslarının yeri ile MR görüntülerinden oluşturulan 3B görüntülerin genel cerrahın kararlarına katkısının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Hastanemizin Radyoloji bölümü MR ünitesine PAF değerlendirilmesi için başvuran 324 hastanın klinik bilgileri ve MR görüntüleri (1.5T ve 3T MR) retrospektif olarak değerlendirildi. Bu hastalardan 278'i çalışmaya dahil edilmiş olup çalışmanın ilk aşamasında MR görüntülerinde PAF sınıflaması(Parks ve St James Üniversite Hastanesi sınıflaması), fistül uzunluk, kalınlık, internal anal sfinkter (İAS) açılımları, sekonder trakt ve apse varlığına yönelik bulgular değerlendirildi. Sonra, ameliyat sonuçları ve/veya muayene bulgularından internal ve eksternal açılım bilgileri olan 45 hastanın T2 TSE, yağ baskılı (YB) T2A ve postkontrast YB T1A görüntülerinde PAF'ın internal/eksternal açılım seviyeleri, apse ve sekonder trakt varlığı üç puanlı bir ölçekleme kullanılarak değerlendirildi. Son olarak, MIMICS yazılımıyla 22 hastada PAF'lardan 3B görüntüler oluşturuldu. Bu görüntüler genel cerrahın değerlendirilmesine sunularak, rapor bulguları ile karşılaştırması ve üçlü ölçekte puanlanması istendi, görüntülerin ameliyat kararını değiştirip değiştirmeyeceği evet-hayır şeklinde sorgulandı. Bulgular: Yaş ortalaması 38.04 (±15.16) olup, hastaların %81.7'si erkek idi. Parks sınıflamasına göre %61.6 hastada intersfinkterik, %33.9 hastada transsfinkterik, %2.4'ü suprasfinkterik, %2.1'i ekstrasfinkterik, St James Üniversite Hastanesi (SJUH) sınıflamasına göre ise %49.1'i grade 1, %12.8'i grade 2, %16.6'sı grade 3, %17'si grade 4, %4.5'i grade 5 sınıflamasında yer almaktaydı. PAF internal açılımları; YB T2A sekansta %89.8, T2 TSE sekansta %81.6, postkontrast YB T1A sekansında %98 oranında tespit edilebilmiştir. Eksternal açılımlar; T2 TSE sekansında %83.7, YB T2A sekansta %87.8, postkontrast YB T1A sekansında ise %98 oranında tespit edilebilmiştir. Fistül traktını incelemede ortalama sekans değerlendirme puanı postkontrast YB T1A sekansı için (2.36) diğer sekanslardan (YB T2A (2.01), T2 TSE (1.63) sekansı) daha yüksek bulundu. 3B görüntülerin olguların %63.6'sında cerrahi kararı etkilediği saptandı. Genel cerrahın 3B görüntüleri-MR raporu karşılaştırmasında 3B görüntüler için verdiği ortalama puan üçlü ölçekte 2.45 bulunmuştur. Sonuç: Perianal fistül traktını ortaya koymada, internal ve eksternal açıklıkların saptanmasında, sekonder trakt varlığını değerlendirmede postkontrast YB T1A seriler, YB T2A ve T2 TSE görüntülerden daha çok katkı sağlamaktadır. 3B görüntüler cerrahi kararı etkileyebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the place of different MR sequences in revealing the perianal fistula tract and its extent and the contribution of 3D images created from MR images to the general surgeon Materials and Methods: The clinical information and MR images (1.5T and 3T MR) of 324 patients who applied to the MR unit of our hospital's Radiology Department for the evaluation of PAF were evaluated retrospectively. 278 of these patients were included in the study, and in the first phase of the study, findings regarding PAF classification (Parks and St James University Hospital classification), fistula length, thickness, internal anal sphincter (IAS) openings, secondary tract and presence of abscess were evaluated in the MR images. Afterwards, the internal/external expansion levels of PAF, abscess and secondary tract were evaluated using a three-point scale in the T2 TSE, fat- suppressed (FS) T2A and postcontrast FS T1A images of 45 patients with internal and external expansion information from the results of surgery and/or examination results. Finally, 3D images were generated from PAF's in 22 patients with MIMICS software. These images were submitted to the evaluation of the general surgeon, and they were asked to compare them with the report findings and score them on a triple scale. Results: The mean age was 38.04 (±15.16), and 81.7% of the patients were male. According to Parks classification, 61.6% patients were intersphincteric, 33.9% were transsphincteric, 2.4% were suprasphincteric, 2.1% were extrasphincteric, and according to the St James University Hospital (SJUH) classification, 49.1% were grade 1, 12.8% grade 2, 16.6% were grade 3, 17% grade 4, 4.5% grade 5 classification. PAF internal expansions; It was detectable in 89.8% of FS T2W sequences, 81.6% in T2 TSE sequences, and 98% in postcontrast FS T1W sequences. External expansions were detected in 83.7% of the T2 TSE sequence, 87.8% of the FS T2A sequence, and 98% of the postcontrast FS T1A sequence. In the examination of the fistula tract, the mean sequence evaluation score was found to be higher for the postcontrast FS T1W sequence (2.36) than for the other sequences (FS T2A (2.01), T2 TSE (1.63) sequence). It was determined that 3D images affected the surgical decision in 63.6% of the cases. In the comparison of the 3D images-MR report by the general surgeon, the average score for the 3D images was 2.45 on the triple scale. Conclusion: Postcontrast fat-suppressed T1W series contribute more than fat-suppressed T2W and T2 TSE images in revealing the perianal fistula tract, detecting internal and external openings and evaluating the presence of secondary tract. 3D images may affect the surgical decision.