Gestasyonel trombositopenili gebelerin maternal ve fetal sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of maternal and fetal results of pregnancy withgestational thrombocytopenia
- Tez No: 729560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİT İÇEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Trombositopeni, Gebelik, Olumsuz Maternal ve Fetal Sonuçlar, Gestational Thrombocytopenia, Pregnancy, Adverse Maternal and Fetal Outcomes
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Gestasyonel trombositopeninin gebelerde maternal ve fetal olumsuz sonuçlar ile ilişkisini araştırmayı planladık. Yöntem: Retrospektif vaka çalışması olarak planlanan araştırma Ocak 2010- Mayıs 2021 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütüldü. Araştırmaya trombositopeniye sebep olacak hiçbir ek hastalığı olmayan gebeliği esnasında gestasyonel trombositopeni tanısı alan ve doğumları kliniğimizde gerçekleşen 97 hasta dahil edildi. Hastalar, trombosit değerlerine göre iki gruba ayrıldı. Grup-1 trombosit sayısı0.05). Obstetrik komplikasyon görülme durumları, ek cerrahi girişim ve maternal yoğun bakım ihtiyacı karşılaştırıldığında; iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Grup-2'de 5. Dk APGAR skoru ortalaması (8.49 ± 0.97) ise, Grup-1'e (7.96 ± 0.88) kıyasla anlamlı oranda daha yüksek saptanmıştır (p:0.01). Grup-1'de kan transfüzyonu gerekme oranı Grup-2'ye göre anlamlı oranda daha yüksekti (p:0.001). Gruplar arasında eritrosit transfüzyonu açısından istatiksel anlamlı farklılık mevcuttu (p:0.033). Bu istatiksel anlamlı farklılık trombosit değeri 80.000 sınır olarak alındığında da mevcuttu (p:0.002). Grup-1'de Grup-2'ye göre trombosit transfüzyonu ihtiyacı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p:0.01). Bu istatiksel anlamlı farklılığın sınır trombosit değeri 100.000 olarak alındığında da devam ettiği görüldü (p:0.013). Grup-1'de Grup-2'ye göre TDP transfüzyonu ihtiyacının istatiksel olarak daha yüksek olduğu görüldü (p:0.02). Her iki grup arasında neonatal trombositopeni açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p:0.139). Sınır değer 50.000 olarak alındığında da neonatal trombositopeni açısından istatiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p:0.455). Gestasyonel trombositopeninin sonraki gebeliklerde tekrarlayabildiği görüldü. Sonuç: Gestasyonel trombositopeni tanısı alan ve trombosit değerleri 70.000 altında olan hastalarda APGAR skorları düşük olmaktadır ve kan transfüzyonu (eritrosit süspansiyonu, TDP ve trombosit ürünü) ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Eritrosit transfüzyonu ihtiyacı trombosit sınırı 80.000, trombosit transfüzyonu ihtiyacı sınır değer 100.000 alındığında dahi devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: We planned to investigate the relationship between gestational thrombocytopenia and adverse maternal and fetal outcomes in pregnant women. Material-Method: The study, which was planned as a retrospective case study, was carried out between January 2010 and May 2021 in the Gynecology and Obstetrics Clinic of Dicle University Medical Faculty Hospital. 97 patients who were diagnosed with gestational thrombocytopenia during pregnancy and had no another disease that cause thrombocytopenia and delivered in our clinic were included in the study. The patients were divided into two groups according to their platelet values. Group-1 platelet count was 0.05). When the incidence of obstetric complications, additional surgical intervention and the need for maternal intensive care were compared, no significant difference was found between the two groups in terms of any of these parameters (p>0.05). In Group-2, the 5th minute mean APGAR score (8.49 ± 0.97) was found to be significantly higher than in Group-1 (7.96 ± 0.88) (p:0.01). The rate of needing blood transfusion was significantly higher in Group-1 than in Group-2 (p:0.001). There was a statistically significant difference between the groups in terms of erythrocyte transfusion (p: 0.033). This statistically significant difference was also present when the platelet value was taken as the limit of 80,000 (p: 0.002). The need for platelet transfusion was found to be significantly higher in Group-1 than in Group-2 (p:0.01). It was observed that this statistically significant difference continued even when the border platelet value was taken as 100,000 (p:0.013). It was observed that the need for FFP transfusion was statistically higher in Group-1 than in Group-2 (p:0.02). There was no statistically significant difference between the two groups in terms of neonatal thrombocytopenia (p:0.139). Even when the cut-off value was taken as 50,000, no statistically significant difference was found in terms of neonatal thrombocytopenia (p:0.455). It was observed that gestational thrombocytopenia could recur in subsequent pregnancies. Conclusion: Apgar scores are lower in patients diagnosed with gestational thrombocytopenia and with platelet values below 70,000, and the need for blood transfusion (erythrocyte suspension, FFP and platelet product) is higher. The need for erythrocyte transfusion continues even when the platelet limit is 80,000, and the need for platelet transfusion is 100,000.