The impact of global imbalances on maritime sector: Statistical analysis on port throughput efficiency in Turkey
Küresel dengesizliklerin denizcilik sektörüne etkileri: Türkiye'deki limanların yük elleçleme verimlilikleri üzerine istatistiksel bir analiz
- Tez No: 729588
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AFİFE DUYGU AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Ekonomi, Marine, Economics
- Anahtar Kelimeler: Denizcilik Sektörü, Küresel Dengesizlikler, Ekonomik ve Finansal Kriz, Ticaret Savaşları, Türk Liman Elleçleme Verimliliği, Veri Zarflama Analizi (VZA), Maritime Sector, Global Imbalances, Economic and Financial Crisis, Trade Wars, Turkish Port Throughput Efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA)
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dış Ticaret (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Denizcilik sektörünün uluslararası ticarette hayati bir rolü vardır. Dünya ticari mallarının %90'ını taşıyarak, dünya ticaretinin mümkün kılan bir rol üstlenmiştir. Bu yüzden, küresel ekonomik ve ticari aktiveler ve aynı zamanda küresel dengesizlikler denizcilik sektörünü doğrudan etkilemektedir. Türkiye doğal denizcilik avantajlarına sahip olmasına rağmen deniz kökenli ticarette geriye düşmektedir. Yetersiz ilgi ve zayıf politikalar bugünün problemlerini yaratmış ve Türkiye'yi küresel dengesizliklere karşı daha kırılgan bir yere koymuştur. Bu problemleri ortadan kaldırmak ve Türkiye'nin dünya denizcilik sektöründeki payını artırmak için, ilk durak Türk limanları ve onların verimliliğini artırmaktır. Çünkü deniz taşımacılığı dünya ticaretinin dolaşım sistemini oluşturuyorsa, tansiyonun en iyi ölçüleceği yerler de limanlardır. Bu çalışmada Türk limanlarının ithalat ve ihracat yük Elleçleme verimlilikleri tespit edilmiştir ve bulgular son 15 yıl içinde gerçekleşmiş olan 2008 Küresel Ekonomik Krizin ve ABD-Çin Ticaret Savaşlarının etkilerini ölçmekte kullanılmıştır. Elleçleme verimlilikleri Veri Zarflama Analiziyle ölçülmüştür. Literatürde liman verimlilik analizleri genellikle incelenen limanların fiziksel özellikleriyle ölçülmüştür. Bu çalışmanın ayırt edici özelliği ise, konuya daha geniş bir çerçeveden bakarak hem fiziksel hem de ekonomik değişkenler kullanarak verimliliği ölçmesidir. Sonuçların elde edilmesiyle birlikte, göreceli olarak verimli ve verimsiz dönemler ve bu sonuçların altında yatan sebepler bulunmuştur. İhracat liman elleçleme verimliliği, küresel ve ticari dengesizliklere karşı hassasiyet göstermiş olup, ithalat liman elleçleme verimliliği ise daha çok ulusal ekonomik yapı ve durumlara karşı hassasiyet göstermiştir. Bulgular, izlenmesi gereken politikalarla ilgili önerilerin bulunmasını sağlamıştır. Çalışmanın sonunda, liman verimliliğini artırmak, denizcilik sektörü üye ve üye adaylarına daha güvenli bir ortam sağlamak, küresel dengesizliklere maruz kalındığında daha verimli bir şekilde çalışmak için, ekonomik ve finansal dengesizliklerin, yapısal problemlerin çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Maritime sector has a crucial role in international trade, acts as a main enabler while carrying 90% of the world merchandise goods. That is why global economic and trade activities, or any imbalances affect maritime sector directly. Although Turkey has natural maritime advantages, it fell behind of the global seaborne trade. Insufficient attention and weak policies created today's problems that put Turkish maritime sector in more vulnerable position against global imbalances. To eliminate these problems and to increase Turkey's share in international maritime sector, the first station is Turkish ports and increasing their efficiency. Because if maritime transport is running the circulation system of global trade, ports are best spots to measure the blood pressure. In this study import and export port throughput efficiencies of the Turkish ports was determined, and results were evaluated to measure the impact of global imbalances occurred in the last 15 years which are 2008 Global Economic Crisis and US-China Trade Wars. The efficiency analyses were carried out by Data Envelopment Analysis method. In the literature port efficiency analyses mostly used port's physical features and as the distinguishing feature, this study looks from the wider frame to this point and use both physical and economic parameters to evaluate port throughput efficiency. By revealing the results, relatively efficient/inefficient periods and underlying reasons were highlighted. Export port throughput efficiency were found highly sensitive to the global economic and commercial imbalances, and the sensitivity of the import port throughput is found more related with the national economic structure and conditions. The results indicate a clear path for policy implications that were suggested for primary economic and financial instabilities and structural problems to increase the port throughput efficiency, to provide safer environment for members and candidates of maritime sector, to operate more efficiently in the time of global imbalances.