The Social control in the government ran (yurtkur) dormitories in Ankara
Ankara'daki devlet yurtlarında sosyal kontrol
- Tez No: 72979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal kontrol, iç sosyal kontrol, dış/resmi sosyal kontrol, sapma, ceza, aile ilişkileri, yönetici tutumları. vı, Social control, internal social control, external/formal social control, deviance, punishment, family relations, administrators' attitude. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz ANKARADAKİ DEVLET YURTLARINDA SOSYAL KONTROL Demirbilek, Melahat M.S., Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Y. Ziya Özcan Aralık 1998, 110 sayfa Bu çalışmada, Yüsek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarındaki sosyal kotnrol mekanizmaları incelenmiştir. Öğrencilerin yurt kurallarından sapmalarında ve ceza almalarında etkili olabilecek değişkenler (aile ilişkileri, yurt yöneticilerinin tutumları, yurt kuralları vb.) ya da dış sosyal kontrol mekanizmaları araştırılmıştır. Yurtlarda yapılan anket uygulamasında, öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, aile yapılan ve ilişkileri, yurt yöneticilerinin tutumları ile öğrencilerin yurt yaşamı ve kuralları ile ilgili düşünceleri araştırılmıştır.Araştırma verileri göstermiştir ki, Yurtkur yurtlarında kurallardan ayrılan ve disiplin cezası alan öğrencilerin davranışlarında, dış/resmi sosyal kontrol mekanizmalarından çok, iç sosyal kontrol (self-kontrol) mekanizmaları etkikli olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SOCIAL CONTROL IN THE GOVERNMENT-RAN (YURTKUR) DORMITORIES IN ANKARA Demirbilek, Melahat M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Y. Ziya Özcan December 1998, 110 pages In this research, social control mechanisms at the dormitories of the Higher Education Credit and Dormitories Institution have been studied. Variables (such as family relations, attitudes of administrators towards students, dormitory rules) which may be effective on students to deviate from the dormitory rules and to be punished or external social control mechanisms have been researched. mSocio-demografic characteristics of students, their family structures and relations, attitudes of administrators, and students' thoughts about their dormitory life and rules have been asked to students through the questionnaire which is performed at dormitories. The results have revealed that the internal social control (self-control) mechanisms are more effective, in comparision with the external control mechanisms, on the behaviours of students who deviate from the rules and are punished.