Effects of non-governmental organizations on the urban environment in Turkey
Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin kentsel çevreye etkileri
- Tez No: 73001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Örgütleri, Gönüllü Kuruluşlar, Kamu Alanı, Kentsel Çevre, Yaşanabilir Kentsel Çevre, Gönüllü Kuruluşların Etkinliği, Kentsel Çevrenin İyileştirilmesi vı, Non-governmental Organizations, Private Volunteer Organizations, Public Spaces, Urban Environment, Livable Urban Environment, Effectiveness of PVOs, Urban Environmental Improvements IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİN KENTSEL ÇEVREYE ETKİLERİ Alarslan, Ebru Yüksek Lisans, Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Nisan 1998, 169 sayfa Bu tezin amacı sivil toplum örgütlerinin kentsel çevreyi etkilerini incelemektir. 20 yüzyılın sonuna doğru artan kentleşme oranı ile birlikte kentsel alanlar, dünyada yaşayan insanların sosyal ve kültürel hayatlarının merkezi haline gelmiştir. Sivil toplumun örgütlü bir bütünü olan sivil toplum örgütleri de yeni bir tür sosyal örgütlenme biçimi olarak kent yaşamındaki yerlerini almaktadırlar. Bu çalışmada karşılaşılan en önemli sorun“sivil toplum örgütü”,“kentsel çevre”,“kamu alanları”kavramlarına tanım getirmekti. İlk olarak sivil toplum örgütü kavramım tanımlanmaya çalışıldı. Yapılan bir dizi çalışmanın sonunda, sivil toplum örgütlerinin hükümet örgütleri dışında kalan her tür örgütü kapsadığı tesbit edildi. Çalışmanın amacına uygun olarak, kamu yararı ve gönüllülük esasına göre çalışan örgütler yani, gönüllü kuruluşlar tezin veri tabanını oluşturmak üzere seçildi. Kentsel çevre çalışmayı oluşturan bir diğer önemli parça idi. Kentsel çevrenin önemli bir bölümünü oluşturan kamu alanları kentte yaşayan insanların yaşamım büyük ölçüde etkileyen alanlardır. Bu nedenle kentli toplum örgütleri, kamu alanlarının kamu yaran doğrultusunda kullanılması için çaba göstermektedir. Gönüllü kuruluşların Türkiye'de ve dünyadaki tarihçesi üzerine bir inceleme yapıldıktan sonra Ankara kenti bu tezde çalışma alam olarak belirlenmiştir. Ankara için yapılan çalışmalar, kentsel çevreyle ilgili olarak faaliyet gösteren sınırlı sayıda kentsel çevreyi güzelleştirmek ve iyileştirmek amacıyla kurulan gönüllü kuruluş olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, bu çalışmayı bu türden gönüllü bir kuruluşun yaniKAVAKLIDEREM derneğinin çalışmaları özelinde inceleyerek bitirmek uygun bulunmuştur. Sonuç olarak Türkiye'deki gönüllü kuruluşların kentsel çevreyi etkilemek konusunda oldukça pasif oldukları anlaşılmıştır. Ancak Türkiye'deki gönüllü kuruluşların deneyimleri arttıkça etkinlikleri artacak ve kentsel çevre için kamu yararını gözeterek aldıkları kararlan uygulayacak duruma gelebileceklerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF NON-GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS ON THE URBAN ENVIRONMENT IN TURKEY Alarslan, Ebru M.S., The Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay April 1998, 169 pages The aim of this thesis is to analyze the effects of non-governmental organizations on the urban environment. As a result of the increasing ratio of urbanization towards the end of 20th century, urban areas stand as the center of social and cultural life for the people living in the world. Non-governmental organizations (NGOs) which are the organized form of civic society take their place in urban life as a new type of organization of 20th century. In this study the major problem is making the definition of“NGO”,“urban environment”, and“public spaces”. First of all the definition of NGOs was made. After a period of study, it was understood that NGOs conceived every type of organizations that differ from the governmental organizations. Appropriate to the objective of the study, NGOs working on the voluntary contribution and public benefit (namely private volunteer organizations) were chosen as a data base. The urban environment is another important part of the study. The major part of the urban environment is the public space where citizens are affected by changes and incidents in it. That's why citizen's organizations try to direct the decisions of the public spaces for the public benefit. After the review of historical context for PVOs in both Turkish case and world case, Ankara was chosen as a case study. According to the result of the analysis of PVOs in Ankara, it was noticed that only a few urban environmental improvementPVOs were founded. That's why it is beneficial to finish this thesis by analyzing the example of urban environmental improvement PVO, namely KAVAKLIDEREM. Consequently, it is possible to say that although PVOs in Turkey have very limited effects on urban environment, their challenge will increase when they have more experience.