Modifiye New York kriterlerine göre ankilozan spondilit tanısı alan hastalarda sakroiliyak eklemlerinde total ankilozu olan ve omurga hasarı olmayan hastaların klinik ve demografik bulgularının karşılaştırılması
Comparison of clinical and demographic findings of patients with total ankylose of the sacroiliac joints and without spine damage in patients diagnosed according to the modified New York criteria
- Tez No: 730130
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, bambu omurga, radyografik progresyon, sindesmofit, spinal füzyon, spondiloartrit, Ankylosing spondylitis, bamboo spine, radiographic progression, syndesmophyte, spinal fusion, spondyloarthritis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Romatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Sindesmofitlerin spinal kolonda köprüleşmesi AS'nin progresyonu açısından anahtar bir role sahiptir. Bu çalışmamızda romatoloji kliniğimizde takip edilen grade 4 sakroiliit saptanan Ankilozan Spondilit (AS) tanılı hastalarda spinal kolon tutulumu olmayan ve tam spinal ankilozu (bambu kamışı vertebra) olan hastaları klinik, demografik ve laboratuvar bulguları ile birlikte değerlendirmeyi amaçladık. Metod: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi veri sisteminde kayıtlı, modifiye New York tanı kriterlerine göre AS tanısı alan ve unilateral/bilateral grade 4 sakroiliit olan 202 hasta çalışmaya alındı. Tüm hastaların servikal, dorsal ve lomber grafileri yapısal hasar açısından lateral anterior ve anteroposterior yönlere ek olarak lateral posterior ile faset eklem tutulumu değerlendirildi. Çalışmada tüm grafiler ayrı zamanlarda iki kez değerlendirildi. Bu hasta gruplarının klinik özellikleri, vertebral füzyonu predikte eden faktörler ve anti-TNF kullanım özellikleri değerlendirildi. Bulgular: 19 (%9,5) hastada spinal kolonda hiçbir tutulum olmadığı ve 19 (%9,5)'unda ise spinal füzyon görünümü olduğu saptandı. Spinal füzyon saptanan hastaların hiçbir spinal tutulumu olmayan hastalardan daha yaşlı olduğu (p45 yaş olmanın [OR: 10.5, GA: %95, 2.8-39.2; (p0,05). AS tanılı hastaların kalça tutulum özellikleri 'de özetlenmiştir. Tam spinal füzyon saptanan ve hiçbir spinal tutulum saptanmayan hastalar arasında sağ ve sol kalça BASRİ skorları açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05) Sonuç: Çalışmamızda dört önemli klinik sonuca ulaştık: (1) Bilateral Grade 4 sakroiliiti olan AS tanılı hastaların %9,5'inde spinal füzyon izlendiği, %9,5'inde hiçbir spinal tutulum olmadığı ve %81'inde ise değişen derecelerde spinal hasar olduğu saptandı. (2) Anti-TNF tedavi yanıtları spinal füzyon olan ve hiçbir spinal tutulum olmayan hastalarda benzer saptandı. (3) >45 yaş olmak ve erkek cinsiyete sahip olmak dışında spinal füzyon gelişimini öngördüren başka bir faktör saptanmadı. (4) Tam spinal füzyon saptanan ve hiçbir spinal tutulum saptanmayan hastalar arasında kalça tutulum dereceleri açısından farklılık saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: Bridging syndesmophytes in the spinal column plays a key role in the progression of AS. In this study, we aimed to evaluate patients with ankylosing spondylitis (AS) diagnosed with grade 4 sacroiliitis followed in our rheumatology clinic, without spinal column involvement and with complete spinal ankylosis (bamboo cane vertebra), together with their clinical, demographic and laboratory findings. Materials and Methods: A total of 202 patients with unilateral/bilateral grade 4 sacroiliitis, who were registered in the Dokuz Eylul University Hospital data system, diagnosed with AS according to the modified New York diagnostic criteria, were included in the study. Cervical, dorsal and lumbar radiographs of all patients were evaluated for structural damage, in addition to lateral anterior and anteroposterior aspects, as well as lateral posterior and facet joint involvement. In the study, all radiographs were evaluated twice at separate times. The clinical features of these patient groups, the factors predicting vertebral fusion and the use of anti-TNF were evaluated. Results: It was found that 19 (9.5%) patients had no involvement of the spinal column and 19 (9.5%) had spinal fusion appearance. It was determined that patients with spinal fusion were older (p45 years old [OR: 10.5, CI: 95%, 2.8-39.2; (p0.05). Hip involvement characteristics of patients with AS are summarized in . There was no significant difference between the patients with complete spinal fusion and no spinal involvement in terms of right and left hip BASRI scores (p>0.05). Conclusion: In our study, we reached four important clinical results: (1) Spinal fusion was observed in 9.5% of the patients with bilateral Grade 4 sacroiliitis diagnosed with AS, 9.5% had no spinal involvement and 81% had varying degrees of spinal injury. (2) Anti-TNF treatment responses were similar in patients with spinal fusion and no spinal involvement. (3) Except for being >45 years old and having a male gender, no other factor was found to predict the development of spinal fusion. (4) There was no difference in the degree of hip involvement between patients with complete spinal fusion and no spinal involvement.