The Distress reactions of victims of 1 October 1995 Dinar earthquake: An analysis within the cognitive theory of stres and coping
1 Ekim 1995 Dinar depremini yaşayanların stres reaksiyonları: Stres ve başaçıkmanın bilişsel teori çerçevesinde incelenmesi
- Tez No: 73016
- Danışmanlar: PROF. DR. A. NURAY KAZANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Earthquake, Stress, Coping, Dinar
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
öz 1 EKİM 1995 DİNAR DEPREMİNİ YAŞAYANLARIN STRESS REAKSİYONLARI: STRES VE BAŞAÇIKMANIN BİLİŞSEL TEORİ ÇERÇEVESİNDE İNCELENMESİ ÜNERALKAN,Neşe M.S., Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Nuray Karana Temmuz 1998, 160 sayfa Bu çalışmanın amacı, 1 Ekim 1995 Dinar Depremini yaşayan kişilerin karşılaştıkları psikolojik stresi ve kullandıkları başa çıkma stratejilerini araştırmaktır. Depreme maruz kalma, başaçıkma stratejileri, sosyal destek algısı, hayatının bundan sonraki kısmına yön verebileceğine inanç, depremden sonra yaşanan olumsuz hayat violayları ve diğer sosyodemogafik özelliklerin stres seviyesini yordamadaki rolleri incelenmiştir. Araştırma depremden 16 ay sonra gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya üçyüzonbeş yetişkin (150 erkek 165 kadın, 16 ve 68 yaşları arasında) katılmıştır. Beş bölümden oluşan anket, eğitilmiş anketörler tarafından, çalışmaya katılanlara bireysel olarak uygulanmıştır. Anketör grubu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikoloji ve Sosyoloji bölümü, dördüncü sınıf ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşmuştur. Stres belirtileri, Belirti Tarama Envanteri (Symptom Check List, SCL-40) ile ölçülmüştür. Başaçıkma Yollan ölçeği (Ways of Coping Questionnaire, WCQ), çalışmaya katılanların depremden sonra yaşadıktan sıkıntılar ile başetmekte kullandıkları başaçıkma yollarını belirlemek üzere kullanılmıştır Depremden on hafta sonra bir pilot çalışma yapılmıştır. Pilot çalışmanın amacı, WCQ in uygulanabilirliği ve ifadelerin anlaşılabilirliğinin araştırılması ve geçerlilik çalışmasının yapılmasıydı. Ana çalışmanın sonuçlarına göre, kadınların toplam stres seviyesi erkeklerinkinden anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sinirlilik/gerginlik semptomu, hem erkekler hem de kadınlar için en çok rapor edilen semptom olarak bulunmuştur. WCQ'e uygulanan faktör analizi sonucuna göre, beş faktör bulunmuştur. Bu faktörler, problem odaklı/iyimser yaklaşım, kaderci yaklaşım, çaresiz yaklaşım, sosyal desteğe başvurma ve kaçınmadır. viişekilde yordayan değişkenler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DISTRESS REACTIONS OF VICTIMS OF 1 OCTOBER 1995 DINAR EARTHQUAKE: AN ANALYSIS WITHIN THE COGNITIVE THEORY OF STRESS AND COPING ÜNER ALKAN, Neşe M.S., Department of Psychology Supervisor: Prof. Dr. A. Nuray Karancı July 1998, 160 pages This study aimed to examine the psychological distress and coping mechanisms of individuals exposed to the 1 October 1995 Dinar Earthquake. The roles of earthquake exposure, coping strategies, perceived level of social support, belief in future control, negative life events experienced since the earthquake and socio-demographic variables in predicting the distress level were studied. The study was conducted 16 months after the earthquake. Three hundred and fifteen adults (150 males and 165 females, ages between 16 and 68) participated in the study. The questionnaire, which consisted of five parts, was administered individually by trained interviewers. The interviewer group consisted of graduate and forth year psychology and sociology students studying at the Middle East Technical University. Distress responses were assessed by Symptom Checklist -40 (SCL-40). Ways of Coping Questionnaire (WCQ) was used to examine coping strategies that were used to manage the difficulties that participants encountered since the earthquake. A pilot study was conducted ten weeks after the earthquake. The aim of the pilot study was to check for the appropriateness of the wording of the items of the WCQ and to examine it's reliability. The results of the main study revealed that women's total distress level was significantly higher than men. Hostility/Irritability was the most distressing symptom for both males and females. The factor analysis of the WCQ yielded five factors, which were problem focused/optimistic coping, fatalistic approach, helplessness approach, seeking social support and escape. The most frequently reported coping strategies were fatalistic approach and problem solving/optimistic types of coping.Helplessness and problem solving/optimistic types of coping and negative life events since the earthquake were significant predictors of distress for men. For women the helplessness coping strategy, degree of threat perception and belief in future control predicted the distress significantly.