Estetik gülümseme algısına diş ve çevre dokuların etkisi
The effect of teeth and environmental tissue on aesthetic smile perception
- Tez No: 730165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL SARIKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Estetik gülümseme, gülümseme algısı, kesici eğimi, gülme hattı, gülüş genişliği, bukkal koridor, orta hat, Aesthetic smile, smile perception, incisor edge, smile line, smile width, buccal corridor, midline
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protez Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Gönüllü katılımcılardan alınan gülümseme fotoğrafları üzerinde ölçülebilir dentolabial bileşenlerin belirlenen estetik eşik değerler baz alınarak objektif ölçümleri ile değerlendiricilerin sübjektif görüşleri arasındaki uyumunu değerlendirmektir. Yöntem: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitim görmekte olan 120 gönüllü katılımcıdan poz gülümseme fotoğrafı alınmıştır. Değerlendiriciler, Protetik Diş Tedavisi alanında Uzman Diş Hekimi, Araştırma Görevlisi, protez klinik uygulamalarında gerekli başarı kriterlerini tamamlamış Diş Hekimliği 5. sınıf öğrencisi ve Protetik Diş Tedavisi bölümünde gözlem yapan Diş Hekimliği 3. sınıf öğrencisi beşer birey öznel değerlendiriciler olarak seçilmiştir. Fotoğraflar üzerinde beş farklı dentolabial kriter incelenmiştir. Kesici eğimi ve alt dudak paralelliği, gülme hattı, gülüş genişliği, bukkal koridor, interinsizal çizgi ve orta hat değişkenlerine ait ölçümler Adobe Photoshop CC 2021 programıyla yapılmıştır. Elde edilen ölçüm sonuçları ile değerlendiricilerin subjektif görüşleri IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir, Kappa testi ile uyumları karşılaştırılmıştır. Analiz sonuçları frekans (yüzde) olarak sunulmuştur. Önem düzeyi p=0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: Çalışmamızda belirlenen dentolabial kriterlerin, değerlendiricilerin anket sonuçları ile bilgisayar ölçümlerinin uyumu ve değerlendirici gruplarının kendi aralarındaki uyumları karşılaştırılmıştır. Kesici eğimi ve alt dudak paralelliği (k=0,394), gülme hattı (k=0,339), gülüş genişliği (k=0,351), bukkal koridor (k=0,148) kriterlerinde en yüksek uyumu Uzman Hekimler göstermiştir. İnterinsizal ve orta hat kriterinde (k=0,183) en yüksek uyumu Diş Hekimliği 3. sınıf öğrencileri göstermiştir. Sonuç: Gülümseme estetiği değerlendirmesinde objektif ölçümler ile sübjektif görüşler genel anlamla birbirine paralel seyretmektedir. Değerlendiriciler, Protetik Diş Tedavisi alanında deneyimlerinin artmasıyla estetik görünüm değerlendirmesinde daha eleştirel bakış açısı sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is to evaluate the consistency between the objective measurements of the measurable dentolabial components on the smile photos taken from volunteer participants and the subjective opinions of the evaluators based on the aesthetic threshold values determined. Method: Posing and smiling photos were taken from 120 volunteer participants studying at Tokat Gaziosmanpaşa University Faculty of Dentistry. The evaluators were selected as subjective evaluators, each as a Dentist Specialist in the field of Prosthetic Dentistry, Research Assistant, a 5th year Dentistry student who completed the necessary success criteria in prosthetic clinical applications, and a 3rd year Dentistry student observing in the Prosthetic Dentistry Department. Five different dentolabial criteria were examined on the photographs. Measurements of incisor edge and lower lip parallelism, smile line, smile width, buccal corridor, interincisal line and midline variables were made with Adobe Photoshop CC 2021 program. The measurement results obtained and the subjective opinions of the evaluators were analyzed with IBM SPSS V23. Compliance was compared with the Kappa test. Analysis results are presented as frequency (percentage). Significance level was taken as p=0.05. Result: The compatibility of the dentolabial criteria determined in our study, the survey results of the evaluators and the computer measurements, and the compatibility of the evaluator groups among themselves were compared. Specialist physicians showed the highest agreement in terms of incisor slope and lower lip parallelism (k=0.394), laugh line (k=0.339), smile width (k=0.351), buccal corridor (k=0.148) criteria. The thirdyear students of Dentistry showed the highest agreement in the interincisal and midline criteria (k=0.183). Conclusions: In the evaluation of smile aesthetics, objective measurements and subjective opinions are generally parallel to each other. As the evaluators increased their experience in the field of Prosthetic Dentistry, they showed a more critical perspective in the evaluation of aesthetic appearance.