Ricoeurian philosophy and psychonalysis
Ricoeur felsefesi ve psikanaliz
- Tez No: 73035
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: açıklama, anlama, doğrulama, enerjetik, epistemoloji, felsefe, hermenötik, karma söylem, kendini anlama, metapsikoloji, öznellik, psikanaliz, yorum, energetics, epistemology, explanation, hermeneutics, interpretation, justification, mixed discourse, metapsychology, philosophy.psychoanalysis, subjectivity, self-understanding, understanding. HI
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
öz RICOEUR FELSEFESİ VE PSİKANALİZ Tümkaya, Ahmet Selim Yüksek Lisans, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet inam Temmuz 1998, 71 sayfa Tez, Paul Ricoeur felsefesinde, psikanalitik bilgi türünün felsefi söylem açısından önemi üzerine yoğunlaşmaktadır. Hermenötik geleneğe yerleştirilen psikanaliz, Ricoeur'e göre, 'enerjetik' ve 'hermenötik' yönleriyle karma bir söylem oluşturur. Enerjetik, doğa bilimsel temellere dayanır ve ruhsal gerçeklikteki enerji değişimleriyle ilgilidir. Öte yandan hermenötik, sözkonusu enerji değişimlerindeki anlam ilişkilerine yoğunlaşır ve ruhsal süreçlerin anlaşılması yolunda yorumu kullanır. Bu açıdan Ricoeur'e göre psikanalitik söylem, amacı öznenin kendini anlaması olan düşünüm / özne felsefesinin bir bileşeni olarak görülebilir. Bu bağlamda ruhsal gerçekliği bilme yolunda kullandığı bilgi biçimi, öznelliğin anlaşılmasında önemli bir bilme olasılığı olarak dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RICOEURIAN PHILOSOPHY AND PSYCHOANALYSIS Tümkaya, Ahmet Selim M.S., Department of Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet İnam July 1998, 71 pages The thesis concentrates on Paul Ricoeur's emphasis on the relevance of psychoanalytic kind of knowledge for philosophical discourse. Placed in the context of hermeneutical tradition, psychoanalytic knowledge, according to Ricoeur, offers a mixed discourse, an energetics and a hermeneutics. The first trait comes from natural scientific tradition, which is related to energy exchanges in the psychical reality, and the other concentrates on meaning relations in these exchanges, and uses the iinterpretation in order to understand the psychical processes. In this respect, according to Ricoeur, psychoanalytic discourse can be considered as a component of the philosophy of reflection, or philosophy of subject whose aim is to arrive at self-understanding, and his way of knowing the psychical reality should be taken into consideration as a relevant type of knowledge possibility of subjectivity.