Üniversite öğrencilerinde COVID-19 korkusu ve umutsuzluk arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracılık rolü
The mediating role of psychological resilience in the relationship between fear of COVID-19 and hopelessness in university students
  1. Tez No: 730392
  2. Yazar: ŞEYMANUR TAPAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Umutsuzluk, COVID-19 korkusu, Psikolojik sağlamlık, Üniversite öğrencileri, Hopelessness, Fear of COVID-19, Psychological resilience, University students
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde COVID-19 korkusu ve umutsuzluk arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracılık rolü incelenmiştir. Bu amaçla psikolojik sağlamlığın aracı rolünü öngören hipotetik model kurulmuş ve ikili ilişkilerin yanı sıra aracı değişkenin rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, İnönü Üniversitesinde öğrenim gören 530 (415 kadın, 115 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, COVID-19 Korkusu Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Oluşturulan model, AMOS 24 programı aracılığıyla yapısal eşitlik modellemesiyle (YEM) test edilmiştir. Aracılık etkisinin anlamlılığının test edilmesi içinse bootstrapping analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda COVID-19 korkusunun umutsuzluğu pozitif yönde, psikolojik sağlamlığı ise negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı, psikolojik sağlamlığın ise umutsuzluğu negatif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Psikolojik sağlamlığın aracı rolü incelendiğinde ise dolaylı etkinin anlamlı olduğu dolayısıyla psikolojik sağlamlığın, COVID-19 korkusu ve umutsuzluk arasındaki ilişkiye aracılık ettiği görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular alanyazındaki çalışmalar ışığında tartışılarak uygulamacılar ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating role of psychological resilience in the relationship between fear of COVID-19 and hopelessness in university students was examined. For this purpose, a hypothetical model predicting the mediating role of resilience was established and the role of the mediating variable as well as bilateral relations was examined. The sample of the study consists of 530 (415 female, 115 male) students studying at İnönü University. Personal Information Form, Fear of COVID-19 Scale, Beck Hopelessness Scale and Brief Psychological Resilience Scale were used to collect data in the study. The created model was tested with structural equation modeling (SEM) through the AMOS 24 program. Bootstrapping analysis was performed to test the significance of the mediation effect. As a result of the analyzes, it was seen that fear of COVID-19 predicted hopelessness positively, psychological resilience negatively and significantly, while psychological resilience predicted hopelessness negatively and significantly. When the mediating role of psychological resilience was examined, it was seen that the indirect effect was significant, so psychological resilience mediated the relationship between fear of COVID-19 and hopelessness. The findings obtained as a result of the research were discussed in the light of the studies in the literature, and suggestions were made for practitioners and researchers.