Antimüllerian hormon ve folikül stimüle edici hormon diskordansının oosit kalitesi ve canlı doğum oranlarına etkisi
The effect of antimullerian hormone and follicule stimulating hormone discordance on oocyte quality and live birth rate
  1. Tez No: 730515
  2. Yazar: SERAY KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: AMH, FSH, ovarian reserve, live birth, oocyte quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: İnfertilite tedavisi yapılacak hastalarda tedavi şeklinin belirlenmesi ve elde edilecek başarı şansının tahmini için over rezervinin araştırılması önemlidir. Over rezervini değerlendirmek için kullanılan iki önemli parametre olan AMH ve FSH genellikle birbiri ile uyumlu seyretmektedir. FSH 0,05) bulunurken, yaş ve boy değerleri yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu (p0,05) bulunmuştur. Sonuç: AMH ve FSH uyumsuzluğu olan vakalarda yaptığımız çalışma sonucunda; AMH'ın over rezerv değerlendirmelerinde, oosit sayısını öngörmede daha değerli olduğunu, oosit kalitesi açısından yapılan değerlendirmede ise toplanan M2 oosit oranları değerlendirildiğinde yine AMH'ın daha değerli olması nedeniyle, uyumsuzluk olan vakalarda AMH daha başarılı tahmin değeri olmasından dolayı önemlidir. Ancak canlı doğum, elde edilen embriyo ve gebelik oranları açısından yapılan değerlendirmede her iki parametre açısından bir fark olmadığı sonucuna vardık. Dolayısıyla AMH ve FSH infertilite hastalarında prognoz tahmini için açık klinik fayda gösterse de, tek başına değerlendirilen veya birlikte alınan belirteçlerden biri hastanın canlı doğum olasılığını tahmin etmek için yetersizdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Investigation of ovarian reserve is important for determining the treatment modality and estimating the chance of success in patients to be treated for infertility. AMH and FSH, two important parameters used to evaluate ovarian reserve, are generally compatible with each other. In cases with FSH 0.05), there was a statistically significant difference between the groups in terms of age and height values (p0.05). Conclusion: In cases with AMH and FSH incompatibility, AMH is more valuable in evaluating ovarian reserve and predicting the amount of oocyte; in the evaluation for oocyte quality, the collected M2 oocyte ratios were evaluated and AMH was found to be more valuable. Therefore, AMH is important because it has more successful predictive values in cases with incompatibility. However, we concluded that there was no difference in terms of live birth, embryo obtained and pregnancy rates in both parameters. Although AMH and FSH show clear clinical utility for predicting prognosis in infertility patients; markers which is evaluated alone or taken together are insufficient to predict the patient's probability of live birth.