The Jade Dragon Sword:Representations of power and legitimacyin the Timurid Empire
Yeşim Ejderha Kılıcı:Timur İmparatorluğu'nda güc ve meşruiyet temsilleri
  1. Tez No: 730886
  2. Yazar: CHRİSTİNE Jİ-EUN KİM
  3. Danışmanlar: DR. SUZAN YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Timurlu sanatı, İslam sanatında silah, yeşim, ejderha, İran, Orta Asya, Çin, Uluğ Bey, kültürler arası etkileşim, egemenlik, meşruiyet, Timurid art, Islamic arms and armor, jade, dragon, Iran, Central Asia, China, Ulugh Beg, cross-cultural interaction, sovereignty, legitimacy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Timur İmparatorluğu, 15. yüzyıl boyunca sadece askeri ve politik konumunu değil, kültürel üstünlüğünü de somutlaştıran özgün bir sanat dili oluşturmuştur -ki bu sanatsal üslup nesnelerin, sanatkârların ve fikirlerin dolaşımı itibarıyla imparatorluk sınırlarını da aşan bir mahiyettedir. Uluğ Bey dönemi (s. 1447–9) saray atölyelerinde üretildiği varsayılan bir grup yeşim taşı ve ejderha işlemeli kılıç ve kılıç parçaları, dönemin siyasi, kültürel ve sanatsal gelişmelerini ortaya çıkarırken, Timurlu estetiğinin saiklerini de şekillendiren parçalardan biri olmuştur. Söz konusu nesneler üzerinde yoğunlaşan bu çalışmanın temel amacı, Timurluların egemenlik ve meşruiyet söylemleri için sanatsal üretiminden nasıl istifade ettiklerine ışık tutmaktır. Timurlu mirasının göstergeleri, İslam sanatında yeşim taşı ve ejderha motifinin tarihi, ve İslami kültür coğrafyasında silah ve zırhların tabiatı araştırmanın işaret edeceği noktalar olacaktır. Süreç içinde benimsenen belirli sanatsal unsurların gözden geçirilmesinin yanı sıra, Timurlu mirasının anlaşılabilmesi adına, bu mirası oluşturan nesnelerin Safevi, Osmanlı ve Babür hazinelerine dâhil olduktan sonraki algılanma biçimleri de mercek altına alınacaktır.
Özet (Çeviri)
During the fifteenth century, the Timurid Empire would establish a distinct artistic idiom—disseminated beyond the empire's realm through the movement of objects, artists and ideas—that would solidify the empire's place as one not only of military and political dominance, but also of cultural superiority. A group of jade dragon swords and sword-parts believed to be created from the royal workshop of Ulugh Beg (r. 1447–49) reveal various elements of the political, cultural and artistic developments that occurred during this period that would help shape what would become the Timurid aesthetic. Through an investigation centered on this group of objects, this study particularly aims to shed light on how the Timurids were able to utilize their imperial artistic production in communicating sovereignty and legitimacy. The research will address the nature of Islamic arms and armor, the history of jade and the dragon motif in Islamic artistic production, and the manifestations of the Timurid legacy as seen on and through these objects. Along with addressing the later adoption of particular artistic elements, this study further aims to understand the empire's legacy through an examination of the afterlife of Timurid objects as they eventually moved into the treasuries of the Safavid, Ottoman and Mughal Empires.