Koroner bypass cerrahisi geçiren hastalarda inhalasyon anestezisi ile dengeli anestezinin postoperatif nötrofil/lenfosit, trombosit/lenfosit oranına etkisinin incelenmesi: Retrospektif çalışma
Investigation of the effect of balanced anesthesia with inhalation anesthesia on postoperative neutrophil/lymphocyte, thrombocyte/lymphocyte ratio in patients undertaking coronary bypass surgery: A retrospective study
  1. Tez No: 730976
  2. Yazar: GİZEM BİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAYE AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: koroner arter bypass (coronary artery bypass), nötrofiller (neutrophils), lenfositler (lymphocytes), trombositler (Blood Platelest), inhalasyon anestezisi (anesthesia, inhalation), dengeli anestezi (balanced anesthesia), coronary artery bypass, neutrophils, lymphocytes, blood platelest, anesthesia, inhalation, balanced anesthesia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada, koroner arter bypass cerrahisi geçiren hastalarda uygulanan anestezi yönteminin nötrofil/lenfosit ve trombosit/lenfosit oranına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmamıza yerel etik kurul onayı alındıktan sonra SBÜ İzmir Tepecik EAH'inde 01 Ocak 2014- 31 Aralık 2019 yılları arasında, hastane probel sistemi ve arşiv kayıtları taranarak, elektif koroner arter bypass cerrahi (CABG) operasyonu geçirmiş 40-70 yaş arası hastalar dahil edildi. Dahil edilme kriterlerine uyan hastaların anestezi türü, peroperatif hemodinamik verileri, preoperatif ve postoperatif 0, 24, 48, 72. saat hemogram verileri alındı. İnhalasyon anestezisi (sevofluran) yöntemi seçilmiş hastalar Grup İA; dengeli anestezi (sevofluran + propofol) seçilmiş hastalar Grup DA olarak belirlendi. Nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve trombosit/lenfosit oranı (TLO) hemogram verilerinden hesaplandı. Bulgular: İki grup karşılaştırıldığında demografik veriler, pompa süresi ile yoğun bakım yatış süresi açısından 2 grup arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Hemodinamik veriler incelendiğinde dengeli anestezi grubunda pompa sonrası SAB 0 ve 15. dakikalarda, DAB ise tüm zaman noktalarında inhalasyon anestezisi grubuna göre düşük saptandı. NLO ve TLO değerlerinde gruplar arası anlamlı bir fark saptanmamış olsa da dengeli anestezi grubunda postoperatif 24.saat nötrofil değerleri daha düşük bulundu. (p=0,006) Sonuç: NLO ve TLO birçok durumda prognostik gösterge olarak kullanılmaktadır ancak kardiyovasküler cerrahi alanında kullanımı henüz yeterince yaygınlaşmamıştır. Bizim çalışmamızda anestezi yöntemi ile NLO ve TLO arasında anlamlı ilişki saptanmamış olsa da dengeli anestezi yöntemi uygulanmış hastalarda postoperatif dönemde nötrofil değerlerinin daha düşük bulunması anestezi yönteminin nötrofil sayısı üzerine etkisi olabileceğini düşündürmektedir. Bu sebeple anestezi yöntemi ile NLO ve TLO ile ilgili daha geniş ve hassas çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, we aimed to investigate the effect of the anesthesia method applied on the neutrophil/lymphocyte and thrombocyte/lymphocyte ratios in patients undergoing coronary artery bypass surgery. Materials and Method: After obtaining the approval of the local ethics committee for our retrospective study, 40-70 years old patients who underwent elective coronary artery bypass surgery (CABS) operation at Health Sciences University İzmir Tepecik Education and Research Hospital between 01 January 2014 - 31 December 2019 were scanned through the hospital probel system and archive records. Anesthesia type, perioperative hemodynamic data, preoperative and postoperative 0, 24, 48, 72-hour hemogram data were obtained from patients who met the inclusion criteria. Patients selected for inhalation anesthesia method (sevoflurane) were determined as Group IA, and patients with balanced anesthesia (sevoflurane + propofol) were determined as Group DA. Neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) and thrombocyte to lymphocyte ratio (TLR) were calculated from hemogram data. Results: When the two groups were compared, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of demographic data, pump duration, and length of stay in the intensive care unit. When hemodynamic data were analyzed, post-pump SAB was lower at 0 and 15 minutes in the balanced anesthesia group, and DAP was lower at all time points than in the inhalation anesthesia group. Although there was no significant difference between the groups in NLR and TLR values, postoperative 24-hour neutrophil values were found to be lower in the balanced anesthesia group. (p=0.006) Conclusion: NLR and TLR are used as prognostic indicators in many cases, but their use in cardiovascular surgery has not yet become widespread. Although there was no significant relationship between anesthesia method and NLR and TLR in our study, the fact that neutrophil values were lower in the postoperative period in patients who underwent balanced anesthesia suggests that the anesthesia method may affect the neutrophil count. For this reason, it is necessary to carry out more extensive and sensitive studies on the anesthesia method and NLR and TLO.