Respiratuar distres sendromlu preterm bebeklerde iki farklı sürfaktan verilme metodunun karşılaştırılması
Comparison of two different surfactant administiration methods in preterm babies with respiratory distress syndrome
  1. Tez No: 730984
  2. Yazar: EMRE SOYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CANER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner displazi, InSurE yöntemi, LISA yöntemi, respiratuar distres sendromu, Chronic lung disease, InSurE technique, LISA technique, respiratory distress syndrome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmamızda respiratuar distres sendromu tanısı alan preterm bebeklerde iki farklı sürfaktan replasman tedavisi protokolü olan LISA ve InSurE yöntemlerini karşılaştırmayı amaçladık. YÖNTEM: Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğunbakım Ünitesi'nde 01.06.2020-31.12.2021 tarihleri arasında takip edilen, 26 hafta ve üstü, 34 hafta ve altı, respiratuar distres sendromu tanısı almış preterm bebekler iki farklı sürfaktan uygulama metodu açısından karşılaştırıldı. Veriler retrospektif olarak hasta dosyaları ve hastane bilgi sistemi notlarından elde edildi. Hastaların demografik verileri, perinatal özellikleri, APGAR skorları, sürfaktan uygulama metodu, tekrarlanan sürfaktan ihtiyacı, invaziv-non invaziv ventilasyon desteği, oksijen replasman süresi, erken-geç dönem komplikasyonları ve prognozu geriye dönük olarak incelendi. BULGULAR: Çalışmaya alınan toplam 93 bebekten LISA grubunda 47, InSurE grubunda 46 hasta vardı. Hastaların 48'i erkek (%51,6) idi. Ortanca doğum haftası LISA grubunda 31, InSurE grubunda 30 hafta olarak bulundu. Perinatal döneme ait risk faktörleri gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık oluşturmadı. İşlem sırasında komplikasyon gelişiminde gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık saptanmadı. Tekrarlanan sürfaktan ihtiyacı, non invaziv ventilasyon, NIPPV süresi, mekanik ventilatörde kalma süresi, toplam oksijen ihtiyacı ve yatış süresi LISA grubunda InSurE'a göre daha uzundu ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. İlk 72 saatte entübasyon ihtiyacı LISA grubunda %38,3, InSurE grubunda %32,6 idi. Akut komplikasyonlar (%17) ve kronik komplikasyonlar (%42,6) LISA grubunda daha fazlaydı ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. SONUÇ: LISA yöntemi InSurE yöntemi ile karşılaştırıldığında ilk 72 saatte entübasyon ihtiyacı, invaziv/non invaziv mekanik ventilatörde kalma süresi, prognoz ve RDS'ye bağlı komplikasyonlar açısından istatistiksel olarak fark görülmemiştir. Entübasyon gerektirmeyen, ince kateter yardımıyla uygulanan LISA yönteminin kullanımı giderek artmakta, diğer yöntemlerle karşılaştırıldığı çalışmaların çoğalmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of two different surfactant administiration methods in preterm babies with respiratory distress syndrome AIM: In this study, we aimed to compare the LISA and InSurE, which are two different surfactant replacement therapy techniques, in preterm infants diagnosed with respiratory distress syndrome. MATERIALS AND METHODS: Preterm infants with gestational age ≥26 and ≤34 weeks up in Sakarya Training and Research Hospital Neonatal Intensive Care Unit between 01.06.2020-31.12.2021 and diagnosed with respiratory distress syndrome were compared in terms of two different surfactant administration techniques. The data were retrospectively obtained from patient files and hospital information system notes. Patients' demographic and clinic data were retrospectively examined. RESULTS: Of the 93 infants included in the study, 47 patients were in the LISA group, and 46 patients were in the InSurE group. The median birth week was 31 weeks in the LISA group and 30 weeks in the InSurE group. Risk factors of the perinatal period and complication development during the procedure did not create a statistically significant difference between the groups. Repeated surfactant requirement, noninvasive ventilation, NIPPV, duration of mechanical ventilation, total oxygen requirement, and length of hospital stay were higher in the LISA group than in the InSurE group, although not statistically significant. The need for intubation in the first 72 hours was 38.3% in the LISA group and 32.6% in the InSurE group. Acute complications and chronic complications were more common in the LISA group then InSurE. CONCLUSION: In this study, we observed that, compared to the InSurE, the LISA technique did not reduce the need for intubation in the first 72 hours, as well as the duration of stay in the invasive-non-invasive ventilator, the prognosis, and the complications of RDS. As the use of the LISA technique, gradually increases, the need arises for more studies comparing it with other techniques.