CAD/CAM teknolojisi ile üretilen farklı içeriklerdeki metal desteksiz üç üye sabit bölümlü protezlerin marjinal ve internal adaptasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of marginal and internal adaptation of three-unit fixed dental prostheses produced from different metal-free materials by CAD/CAM technology
- Tez No: 731015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH DEMİRCİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT TUZLALI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, FRC, İnternal Adaptasyon, Marjinal Adaptasyon, PEEK, PEKK, Zirkonya, CAD/CAM, FRC, Internal Adaptation, Marginal Adaptation, PEEK, PEKK, Zirconia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı CAD/CAM yöntemiyle monolitik zirkonya (MZR), polietereterketon (PEEK), polimer kompozit (COMP), polieterketonketon (PEKK) ve fiberle güçlendirilmiş kompozit (FRC) materyalleri ile üretilen üç üye sabit bölümlü protezlerin, marjinal ve internal adaptasyonlarının karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: CAD/CAM yöntemiyle MZR, PEEK, COMP, PEKK ve FRC materyallerinden 100 adet (n=20) üç üye sabit bölümlü protez üretildi. Üretilen protezlerin marjinal ve internal adaptasyon değerleri silikon replika yöntemi kullanılarak stereomikroskopta x40 büyütmede ölçüldü. Elde edilen veriler tek yönlü varyans ve Tukey HSD testleri ile analiz edildi (p0.05). Sonuç: Çalışmanın sonucunda MZR grubunun marjinal ve internal adaptasyonu tüm gruplardan daha iyi bulundu. Çalışmadaki tüm grupların marjinal ve internal adaptasyon değerleri klinik olarak kullanılabilir sınırlar içinde bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the marginal and internal adaptation of three unit fixed dental prostheses (FDPs) fabricated with monolithic zirconia (MZR), polyetheretherketone (PEEK), polymer composite (COMP), polyetherketoneketone (PEKK) and fiber reinforced composite (FRC) materials by CAD/CAM method. Materials and Methods: A total of 100 three-unit fixed dental prostheses were fabricated from MZR, PEEK, COMP, PEKK and FRC materials by CAD/CAM method (n=20). Marginal and internal adaptation values of the produced prostheses were measured using the silicone replica method at x40 magnification under a stereomicroscope. Obtained data were analyzed using one-way analysis of variance and Tukey HSD test (p0.05). Conclusion: The marginal and internal adaptation of the MZR group was found to be better than the others, and the marginal-internal adaptation values of all groups were found within clinically acceptable limits.