Berdi Kerbabayev'in 'Çekişmän Bekişmez', 'Kırk Yalan', 'Connuk Batır', 'Mıralı ve Soltansöyün' adlı eserleri üzerine dil incelemesi (İnceleme-metin-aktarım)
A Linguistic Study of 'Çekişmän Bekişmez', 'Kırk Yalan', 'Connuk Batır', 'Mıralı ve Soltansöyün' Written by Berdi Kerbabayev (Linguistics analysis-text-translation)
- Tez No: 731161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Berdi Kerbabayev, Çekişmän Bekişmez, Kırk Yalan, Connuk Batır, Mıralı ve Soltansöyün, Dil İncelemesi, Turkmen Turkish, Berdi Kerbabayev, Çekişmän Bekişmez, Kırk Yalan, Connuk Batır, Mıralı and Soltansöyün, Language Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Bu lisansüstü tez çalışmasında Sovyet devri Türkmen edebiyatının kurucularından şair, yazar ve folklorcu Berdi Kerbabayev'in çocuklar için yazmış olduğu“Çekişmän Bekişmez”,“Kırk Yalan”,“Connuk Batır”ve“Mıralı ve Soltansöyün”adlı uzun hikâyelerinin dil incelemesi yapılmıştır. Çalışma Giriş, Dil İncelemesi, Metin ve Sonuç şeklindeki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında yazarın hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Dil İncelemesi bölümünde Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi olarak iki alt başlık altında ayrıntılı bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır. Ses Bilgisi kısmında metinde geçen sözcüklerin ses özellikleri, ne tür değişikliklere uğradıkları örnek sözcükler üzerinden açıklanmaya çalışılmıştır. Şekil Bilgisi kısmında ise sözcük yapımı ve sözcük çekimi başlıkları altında metindeki örnekler ele alınarak şekil bilgisi özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Metin bölümünde metinlerin transkripsiyonu ve Türkiye Türkçesine aktarımı verilmiştir. Çalışmanın Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular maddeler halinde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, the language analysis of the long stories“Çekişmän Bekişmez”, Kırk Yalan,“Connuk Batır”and“Mıralı ve Soltansöyün”which are written for children by poet, author and folklorist, Berdi Kerbabayev, one of the founders of Soviet period Turkmen literature, was carried out. The study consists of 'Introduction, Language Analysis, Text and Conclusion' sections. In the 'Introduction' section, the information regarding the life and productsc of the author is given. In the 'Language Analysis' section, the analysis has been executed in detail under two sub-headings as 'Phonology' and 'Morphology'. In the 'Phonology' section, the sound characteristics of the words in the text and what kind of changes they have undergone are tried to be explained through sample words. In the 'Morphology' section, morphological features were explained by discussing the examples under the headings of 'Word Formation' and 'Word Conjugation'. In the text section, the transcription and translation of texts to Turkey's Turkish are given. In the 'Conclusion' section of the study, the findings obtained are given in the form of items.