Biyotiyol modifiye altın nanopartiküllerin metal tayininde kullanılması
Using biothiol modified gold nanoparticles in metal determination
- Tez No: 731426
- Danışmanlar: PROF. DR. PERVİN SOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal tayini, Altın nanopartikül, Camsı karbon elektrot, Dönüşümlü voltametri, Grafen oksit, Heavy metal determination, Gold nanoparticle, Glassy carbon electrode, Cyclic voltammetry, Graphene oxide
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, altın nanopartikül (GNP) ve poli-L-Glutatyonun (PLGSH), indirgenmiş grafen oksit (RGO) içeren camsı karbon elektrod (GCE) yüzeyine elektrokimyasal olarak kaplanmasıyla Pb(II), Cd(II) ve Hg(II) iyonlarına duyarlı yeni bir elektrokimyasal sensor (PLGSH@GNP@RGO@GCE) geliştirilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin ve modifiye edilen elektrodların morfolojisi ve yapısal özellikleri, dönüşümlü voltametri (CV), Ultraviyole-visible spektroskopisi (UV-Vis), Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda elde edilen sensörün Pb(II) iyonlarına karşı oldukça duyarlı olduğu görülmüştür. Bu nedenle Pb(II) iyonun yeni elektrod yüzeyinde tayini diferansiyel puls voltametrisi (DPV) tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla destek elektrolit ve tarama hızı optimize edilmiştir. Pb(II) iyonunun tayini için doğrusal çalışma aralığı 8-20 µM olarak belirlenmiştir. Yapılan kalibrasyon çalışmaları neticesinde gözlenebilme sınırı ve alt tayin sınırı değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, a novel electrochemical sensor for the detection of Pb(II), Cd(II) ve Hg(II) was constructed by using electrodeposition of gold nanoparticle (GNP) and poly-L-glutathione (PLGSH) onto reduced graphene oxide (RGO) on a glassy carbon electrode (PLGSH@GNP@RGO@GCE). The morphology and structural properties of the synthesized compounds and modified electrodes were investigated using cyclic voltammetry (CV), Ultraviolet visible spectroscopy (UV-Vis), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) and scanning electron microscopy (SEM) methods. As a result of the experiments, it was observed that the sensor obtained was very sensitive to Pb(II) ions. Therefore, the determination of Pb(II) ion on the new electrode surface was carried out using differential pulse voltammetry (DPV) technique. For this purpose, the supporting electrolyte is optimized. The linear working range for the determination of Pb(II) ion was determined as 8-20 µM. Observability and detection limit values were calculated as a result of the calibration studies.