Türkiye'de kadına yönelik şiddete ilişkin kurumsal görünümler
Institutional outlook on violence against women in Turkey
  1. Tez No: 731568
  2. Yazar: BEYZA ACAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞILAY GÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Kamusal Alan, Sivil Toplum, Şiddet, Toplumsal Cinsiyet, Civil Society, Feminism, Gender, Public Sphere, Violence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de yaşanan kadına yönelik şiddetin kurumsal görünümlerini toplumsal cinsiyet ve şiddet kavramları üzerinden haritalandırmak amaçlanmıştır. Kadının maruz kaldığı şiddet toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden beslenmektedir. Bu anlamda biyolojik olarak cinsiyet kavramından farklı olan toplumsal cinsiyet kavramı ve kavram aracılığıyla kadına ve erkeğe yüklenen“kadınlık”,“erkeklik”algıları toplumsal düzlemde kalıp yargılar oluşmasına neden olmaktadır. Toplumsal bir sorun olarak kabul edilen ve çok yönlü olarak ele alınan şiddet ile mücadele çalışmaları da bu doğrultuda toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Çalışmada Türkiye'de kadına yönelik şiddet ile mücadele çalışmaları üç başlık altında incelenmiştir; yasa ve yönetmelikler, kamusal alan ve sivil toplum olmak üzere.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to map the institutional aspects of violence against women in Turkey through the concepts of gender and violence. Violence against women is fed by gender inequality. In this sense, the concept of gender, which is biologically different from the concept of gender, and the perceptions of“femininity”and“masculinity”attributed to women and men through the concept cause stereotypes on the social plane. Efforts to combat violence, which is accepted as a social problem and handled in a multidimensional way, are proceeding in direct proportion to the fight against gender inequality in this direction. In the study, the studies on combating violence against women in Turkey were examined under four headings; laws and regulations, the public sphere and civil society.