Yeni medya platformlarında lgbt+ temelli nefret söylemi analizi: Ekşi sözlük örneği
Lgbt+ based hate speech analysis on new media platforms: The sample of the sour dictionary
  1. Tez No: 731630
  2. Yazar: İPEK ÇALMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Yönelim, Nefret söylemi, Ekşi Sözlük, LGBT, Yeni medya, Sexual İdentity, Hate Speech, Ekşi Sözlük, LGBT, New Media
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Kapitalist sistem ideolojisini çeşitli araçlarla üreterek küresel çapta hakimiyetini sürdürmektedir. Bu araçlar toplumu 'biz' ve 'öteki' şeklinde gruplaştırarak öteki konumunda yer alanları nefret söylemi ile karşı karşıya bırakmaktadır. Nefret söylemi nefret suçunun işlenmesinin ön koşulu olmakla birlikte sıklıkla üretildiği ortamlardan biri yeni medyadır. Yeni medyada bazı kişi ve gruplar sahip oldukları cinsel yönelim, etnik köken ve din gibi faktörler nedeniyle nefret söylemine maruz kalarak ayrımcı davranışlar, ötekileştirme ve nefret suçlarıyla karşılaşmaktadır. Çalışmanın amacı yeni medya platformlarında nefret söyleminin varlığını incelemektir. Yeni medya ortamlarının sahip olduğu esnek yapı nefret söylemini rahatça dolaşıma sokması açısından önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışma yeni medyada nefret söyleminin varlığını inceleyerek önem kazanmaktadır. Çalışmada evren ise günümüzde Türkiye'nin en çok kullanılan kitle kaynak platformlarından biri olan Ekşi Sözlük' tür. Araştırmanın örneklemi Ekşi Sözlük'te yer alan 'lgbt' olmakla birlikte araştırmada kısıtlılık ise15/06/2020 tarihiyle 15/07/2021 tarihleri arasında paylaşılan entry ve başlıkların incelenmesidir. Bu aralıkta yer alan toplam başlık 176 ve toplam entry sayısı ise 6011'dir. İrdelenen başlık sayısı 104 ve entry sayısı ise 2060'tır. Araştırmada yöntem olarak içerik analizi tercih edilerek nefret söylemi analizi tekniği kullanılmıştır. Tezde ulaşılan sonuç, 'lgbt' başlığı altında yapılan paylaşımlarda sözlük kullanıcılarının gruba karşı hem destekleyici hem de nefret içerikli yorumlar yaptığı yönündedir. 'lgbt' başlıklarında yer alan entryler içerisinde 58 tanesi çeşitli nefret kategorilerine sahip olup sözlükte gruba karşı nefret söylemi yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The capitalist system, preserving its global dominance, is creating its ideology anew using various implementations. Those implementations are classifying the society into ''we'' and ''others'', thus exposing the marginalized to hate speech. Hate speech, being the prior condition of hate crime, is commonly seen in the new media. These persons are becoming targets of hate speech because they belong to a certain ethnic group, sexual orientation or religion and being exposed to descriminatory behaviour, marginalization and hate speech. The aim of this work is to analyze the existence of hate speech on new media platforms. The felxible structure of new media platforms is important in terms of easily releasing hate speech into circulation. In this sense, the work carries importance by analyzing the existence of hate speech in new media. The target environment of the study is one of the most popular crowdsourcing platforms in Turkey, Ekşi Sözlük. The research sample includes entries and headings such as ''lgbt'', also being restricted by analyzing the entries made in Ekşi Sözlük from June 15 2020 to July 15 2021. There are a total of 176 headings and 6011 entries made during this period. 104 headings and 2060 entries have been studied. Content analysis had been done in this research and hate speech analysis technique had been used. The result achieved in this thesis shows that under the posts with ''lgbt'' heading the platform users have made supporting comments as well as hateful ones towards the group. Amongst the entries under the ''lgbt'' posts there are 58 that contain various types of hate speech, thus concluding that hate speech exists on the platform.