Eğlence ve Belkaya köyü (Uşak) arasındaki granatların mineralojik ve jeokimyasal özelliklerinin incelenmesi
The examination of mineralogical and geochemical features of garnets between eğlence and Belkaya (Uşak) village
  1. Tez No: 731914
  2. Yazar: FATMANUR BAŞTABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Menderes Masifi, granat, almandin, Eşme formasyonu, mineralojik analiz, ana-oksit içeriği, Menderes Massif, garnet, almandine, Eşme formation, mineralogical analysis, major-oxide content
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İnceleme alanı Uşak-Merkez Eğlence ile Belkaya köyleri arasında yer alır. Bu çalışmanın amacı, sahadaki Paleozoyik yaşlı Eşme formasyonu içerisindeki granatlı şistlerin ve Kuvaterner yaşlı alüvyal ve elüvyal granat plaserlerinin mineralojik ve jeokimyasal özelliklerini belirlemektir. Çalışma alanında Menderes Masifine ait Paleozoyik yaşlı Eşme formasyonu, Permiyen-Triyas yaşlı Musadağı Mermerleri, Üst Kretase oluşum yaşlı Vezirler Melanjı, Alt Miyosen yaşlı Kürtköyü formasyonu, Yeniköy formasyonu, Dikendere volkanitleri, Orta Miyosen yaşlı Beydağı volkanikleri ve piroklastikleri, Üst Miyosen yaşlı Asartepe formasyonu ve Kuvaterner yaşlı alüvyon yüzeyler. İncelenen granatlar Paleozoyik yaşlı Eşme formasyonunun örtü şistlerinin içerisinde ve güncel çökellerdeki elüvyal ve alüvyal plaserlerde bulunur. Bu granat plaserleri genellikle 1.00-3.5 cm arasındaki boyutlara sahiptir. Polarizan mikroskop incelemelerinde, granatların içerisinde mikro kuvars kristalleri yer yer saçılmış, yer yer de damar şeklinde gözlenir. Ayrıca, farklı boyutlu granatları kenarları boyunca kuvars ve muskovit çevrelemiştir. Granat içerisinde kenarları boyunca demiroksit alterasyonuna uğramış damar şekilli opak mineraller mevcuttur. Granat taneleri yer yer öz şekilli ve yarı-özşekilli olarak şistozite yüzeylerine uyumluluk göstermektedir. Plaser oluşumlu granat numuneleri almandin, muskovit ve kuvars, şist kayacı da muskovit, feldspat, kuvars, almandin ve kloritin varlığı X-ışını difraktogram analizleri ile belirlenmiştir. SEM-EDS analizlerinin sonuçları XRD tanımlamaları ile uyumludur. İncelenen plaser granat numuneleri % 34.76-40.90 SiO2, % 19.43-21.43 Al2O3, % 24.24-32.66 Fe2O3, % 4.75-5.43 CaO, % 1.19-1.31 MgO içeriklerine sahiptir. Granatlı mikaşist numuneleri % 62.36 ile % 79.08 SiO2, % 11.43 ile % 20.10 Al2O3, % 3.08 ile % 6.69 Fe2O3, % 1.40 ile % 2.76 K2O, % 1.13 ile % 1.72 Na2O kapsar. Mineralojik ve jeokimyasal analizler granatın demirce zengin almandin olduğu ve yeşil şist fasiyesinde metamorfizma ile oluştuğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study area is located between Eğlence and Belkaya villages of Uşak province. The aim of this study is to determine the mineralogical and geochemical properties of the Quaternary aged alluvial-eluvial garnet placers and the Paleozoic aged Eşme formation garnet schists. In the investigated area, Paleozoic aged Eşme formation belonging to Menderes Massif, Permian-Triassic aged Musadağı Marbles, Upper Cretaceous aged Vezirler Melange, Lower Miocene aged Kurtköy formation, Yeniköy formation, Dikendere volcanics, Middle Miocene aged Beydağı volcanics and pyroclastics, the Upper Miocene aged Asartepe formation and Quaternary aged alluvium are cropped out. The garnets in the study area are located in the cover schists of the Paleozoic aged Eşme formation and in eluvial and alluvial placer formations. The garnet placers generally have sizes between 1.00 cm and 3.5 cm. In polarizing microscope examinations, micro quartz crystals are observed in garnets mostly as scattering and occasionally as veins. In addition, quartz and muscovite surrounded garnet grains of different sizes. Within the garnet, there are vein-type opaque minerals that have undergone iron oxide alteration along their edges. Garnet grains are euhedral and subhedral in some places, and they extend in conformity with the schistosity. Based on X-ray diffractogram and SEM-EDS analysis, it was determined that individual garnet samples with placer formation contain almandine, muscovite and quartz, and the schist rock includes muscovite, feldspar, quartz, almandine and chlorite. Placer garnet samples in the study area have 34.76-40.90 % SiO2, 19.43-21.43 % Al2O3, 24.24-32.66 % Fe2O3, 4.75-5.43 % CaO, and 1.19-1.31 % MgO contents. Garnet micaschist samples contain 62.36 % to 79.08 % SiO2, 11.43 % to 20.10 % Al2O3, 3.08 % to 6.69 % Fe2O3, 1.40% to 2.76% K2O, 1.13% to 1.72% Na2O. Mineralogical and geochemical analyzes showed that garnet is an iron-rich almandine type. The almandine formations in the study area were formed due to metamorphism in green schist facies.