Development of basic digital skills test for adults: A validity and reliability test
Yetişkinlere yönelik dijital beceriler testi geliştirme çalışması: Geçerlilik ve güvenilirlilik uygulaması
- Tez No: 731925
- Danışmanlar: DR. TÜRKER TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Yeterlilik, Dijital Beceriler, Test Geliştirme, Digital Competences, Digital skills, Test Development
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Başarı testleri bireylerin bilgi ve beceri düzeylerini ölçmek için en yaygın olarak kullanılan veri toplama araçları arasında yer alırlar. Bu nedenle, herhangi bir disiplinde kişinin sahip olması gereken yeterlilikleri kusursuz şekilde ortaya koyabilen geçerli ve güvenilir başarı testlerinin varlığı büyük önem arz eder. Bu araştırmanın amacı, yetişkinlerin dijital yeterliliklerine yönelik ve bu yeterliliklerin derecesini ortaya çıkarmada kullanılacak bir başarı testinin geçerliliğine ve güvenirliğine dair kanıtlar ortaya koymaktır. Çalışmanın ilk bölümünde, ortaya konulan dijital yetkinliklerden 88 kazanım için 1200 çoktan seçmeli soru maddesi hazırlanmıştır. Hazırlanan maddeler uzman görüşünde geçirilip düzenlenmiştir. Webb'in (1997) öğrenme kazanımlarının değerlendirilmesine ilişkin belirlediği ölçütlere dayanarak alan uzmanları ve deneyimli öğretmenlerden alınan görüşler değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise oluşturulan e-platform üzerinde Türkiye genelinde 1480 katılımcıya madde havuzundan çekilen 25'er soruluk testlerle uygulama yapılmıştır. MS Ofis Excel programı ile yapılan madde analizi testin geçerli olduğunu göstermiştir. Ortalama KR-20 güvenirlik katsayısı .79 olarak bulunarak testin güvenilirliğinin yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Geliştirilen testin, yetişkinlerde temel becerilerin ortaya konulması adına katkı sağlaması ve yapılacak ilişkili araştırmalarda kullanılması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Achievement tests are among the most widely used data collection tools to measure the knowledge and skill levels of individuals. For this reason, the existence of valid and reliable achievement tests that can perfectly reveal the competencies that a person should have in any discipline is of great importance. The purpose of this research is to reveal evidence of the validity and reliability of an achievement test for adults' digital competencies and to be used to reveal the degree of these competencies. In the first part of the study, 1200 multiple-choice questions were prepared for 88 acquisitions from the digital competencies revealed. The prepared items were passed and arranged in expert opinion. Based on the criteria determined by Webb (1997) for the evaluation of learning outcomes, the opinions of field experts and experienced teachers were evaluated. In the second part of the study, tests were conducted on the e-platform created with 25-question tests drawn from the item pool to 1480 participants throughout Turkey. Item analysis with MS Office Excel program showed that the test was valid. The average KR-20 reliability value was found to be 79, and it was demonstrated that the test was reliable. It is expected that the developed test will contribute to revealing basic skills in adults and be used in related research.