Futbol kulüplerinde kurumsal yönetim ilkelerine uyumun incelenmesi
Investigation of copliance with corparate governance principles infootball clubs
  1. Tez No: 732390
  2. Yazar: AYHAN TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIYMET ÇALIYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, kurumsal yönetim ilkeleri, futbol, faaliyet raporu, Corporate governance, corporate governance principles, football, annual report
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Muhasebe, ekonomi ve finans literatüründe özellikle futbol kulüpleri gibi en popüler alanlarda ve spor organizasyonlarında kurumsal yönetim ilkelerine uyum yapılarının kurumsal yönetim performansı üzerindeki etkisini inceleyen az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle bu çalışma Türkiye'de Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren 4 büyük futbol kulüplerinin finansal olmayan performansı üzerinden kurumsal yönetim ilkelerine uyumu inceleyerek literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kurumsal yönetimin dünyada ve ülkemizde ortaya çıkış süreçlerini, işletmeler açısından önemine ve kurumsal yönetim ilkelerinin neden olmaları gerektiği araştırılmıştır. İkinci bölümde futbolun ortaya çıkışı ve kurumsallaşma sürecine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Borsa İstanbul da işlem gören futbol kulüplerinin faaliyet raporları ile kurumsal yönetim uyum raporları ele alınarak Maxqda2020 programı ile incelenmiştir. İnceleme sonucunda hangi kulüplerin daha fazla kurumsal yönetim ilkelerine uyum sağladığına bakılacaktır.
Özet (Çeviri)
In the accounting, economics and finance literature, there are few studies examining the effect of compliance structures with corporate governance principles on corporate governance performance, especially in the most popular areas such as football clubs and sports organizations. For this reason, this study aims to contribute to the literature by examining the compliance with corporate governance principles through the non-financial performance of the 4 big football clubs operating in Borsa Istanbul in Turkey. Our work consists of three parts. In the first part, the emergence processes of corporate governance in the world and in our country, its importance for businesses and the reasons why corporate governance principles should be investigated. In the second part, the emergence of football and its institutionalization process are mentioned. In the third part, the activity reports of the football clubs traded in Borsa Istanbul, and the corporate governance compliance reports are examined with the Maxqda2020 program. As a result of the review, it will be looked at which clubs are more in compliance with corporate governance principles.