A Curved beam element for the dynamic analysis of helical coil springs
Helisel yayların dinamik analizi için bir eğri kiriş sonlu eleman modeli
  1. Tez No: 7324
  2. Yazar: NAMIK ÇIPLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Helisel Yay, Eğri Kiriş, Sonlu Elemanlar, Titreşim, Doğal Sıklık. -vı, Helical Spring, Curved Beam, Finite Elements, Vibration, Natural Frequencies
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
HELİSEL TAYLARIN DİNAMİK ANALİZİ İÇİN BİR E?Rİ KİRİŞ SONLU ELEMAN MODELİ ÇIPLAK, Namık Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Y. Samim ÜNLÜSOY 171 Sayfa, Eylül 1989 ÖZET Bu tez çalışmasında helisel yayların eğri kiriş sonlu elemanları kullanılarak dinamik davranışları incelenmiştir. Analitik incelemeler için bir yöntem de ayrıca gösterilmiştir. Önceki araştırmalarda kullanılmış bazı yayların doğal sıklıkları bu yöntemler kullanılarak belirlenmiştir. Analitik incelemede ince ve eğri bir çubuğun denge denklemleri yaklaştırılarak çözülmüştür. Doğal sıklık değerleri, çözümlemenin sonucu olan empedans değerleri incelenerek çıkarılmıştır. Sonlu elemanlar yönteminde, eğri bir kiriş için direngenlik ve eylemsizlik matrisleri kurulduktan sonra, bunlar genel sistem matrislerini verecek biçimde birleştirilmişlerdir. Elde edilen özdeğer problemi altuzay yineleme yöntemi ile çözülmüştür. -v-Denenen yaylar için bu sonuçlar diğer çalışmalarda verilmiş bulunan deneysel ve analitik sonuçlarla karşılaştırılmaktır. Eğri kiriş modelinin helisel yayları yeterli bir yaklaşıklıkla modelliye- bileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
A CURVED BEAM FINITE ELEMENT FOR THE DYNAMIC ANALYSIS OF HELICAL COIL SPRINGS ÇIPLAK, Namık Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Y. Samim ÜNLÜSOY 171 Pages, September 1989 ABSTRACT Dynamic behaviour of helical coil springs have been investigated by finite element method using curved beam finite elements. A method for an analytical treatment is also presented. Natural frequencies of a number of helical springs found in the literature are determined. In the analytical treatment, the equilibrium equations of a thin and curved rod are approximated and solved. Natural frequencies are extracted considering the impedance data obtained as the result of analysis. In finite element method, the stiffness and mass matrices for a curved beam are constructed and then assembled to yield the general system matrices. The resulting generalized eigenvalue problem is solved by using the subspace iteration method. -iii-For the springs tested, these results are compared to the experimental and other analytical results. The performance of the curved beam model is shown to be satisfactory.