Sürdürülebilir alternatif yaşam toplulukları: Çanakkale ekoköyleri örneği
Sustainable alternative life communities: The case of Çanakkale ecovillages
- Tez No: 732454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERMİN ATAK ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ekoköy, Ekolojik Çiftlik, Sürdürülebilirlik, Alternatif Yaşam Toplulukları, Ecovillage, Ecological Farm, Sustainability, Alternative Living Communities
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yerel Yönetimler, Kent ve Çevre Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
1970'li yıllarda sanayileşmiş ülkelerde yapılan ekolojik ayak izi analizlerinde, dünya üzerinde hayatın sürdürülebilir bir nitelikte olmadığı görülmüştür. Yeryüzünde doğal kaynakların tüketilmesi, enerji ve su kaynaklarının bilinçsiz bir şekilde kullanılması, kentlerde yaşanan çevresel, ekonomik ve sosyal sorunlar, gelecekte yerleşim yerleri için daha büyük bir tehdit unsuru olmaya başlamıştır. Böylece dünya yaşamındaki olumsuz etkilerin giderilmesi ve sürdürülebilir ortak bir yaşam oluşturulabilmesi gündeme gelmiş ve çevreye duyarlı insanlar tarafından alternatif yaşam toplulukları oluşturulmuştur. Çevreye duyarlı sürdürülebilir bir yaşamı destekleyen topluluklardan bir örneği de ekoköyler olmuştur. Türkiye'de ekolojik anlamda girişimde bulunan Buğday Derneği, TaTuTa (Tatım Turizm Takas) Projesi kapsamında birçok ekolojik çiftliğe destek vermiştir. Bu çalışmanın amacı; proje kapsamında Çanakkale ilinde bulunan altı ekolojik çiftliği literatür taramasıyla ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik bağlamında incelemek ve dünyadaki iyi uygulama örnekleriyle karşılaştırmaktır. Bu kapsamda sürdürülebilir alternatif yaşam modelini ne şekilde oluşturduklarını, ekolojik tarım ve turizm gibi yöntemlerin alternatif toplum oluşturma ideallerine ne şekilde katkı sağladıklarını incelemektir. Araştırma sonucunda Türkiye'deki bu ekolojik çiftlikler dünyadaki örneklerle karşılaştırıldığında çevreyi merkeze alma ve sürdürülebilir alternatif bir yaşamı hedefleme konularında benzerlik gösterdiği görülmüştür. Dünyadaki örneklere bakıldığında ise bir dünya görüşüne sahip, kalabalık nüfusu bulunan, çok geniş alanlarda kurulmuş sosyal topluluklar olduğu görülmektedir. Bu bağlamda değerlendirildiğinde Türkiye'deki ekolojik oluşumların bir ekoköyde olması gerek tüm unsurları taşımadığı, sadece çevreye duyarlı, organik tarım ve hayvancılık üzerine gelişim gösteren oluşumlar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the ecological footprint analyzes made in industrialized countries in the 1970s, it was seen that life on earth was not sustainable. Consumption of natural resources on earth, unconscious use of energy and water resources, environmental, economic and social problems in cities have become a greater threat to settlements in the future. Thus, eliminating the negative effects on world life and creating a sustainable common life came to the fore, and alternative living communities were created by environmentally conscious people. Ecovillages have been one of the communities that support a sustainable life that is sensitive to the environment. The Wheat Association, which has an ecological initiative in Turkey, has supported many ecological farms within the scope of TaTuTa (Agriculture Tourism Exchange) Project. The aim of this study; The aim of the project is to examine six ecological farms in Çanakkale in the context of ecological, economic and social sustainability through literature review and compare them with good practice examples in the world. In this context, it is to examine how they create a sustainable alternative life model and how methods such as ecological agriculture and tourism contribute to the ideals of creating an alternative society. As a result of the research, when these ecological farms in Turkey are compared with the examples in the world, it has been seen that they are similar in terms of centering the environment and targeting a sustainable alternative life. When we look at the examples in the world, it is seen that there are social communities with a worldview, crowded population and established in very large areas. When evaluated in this context, it has been determined that the ecological formations in Turkey do not have all the elements required to be in an ecovillage, but are only environmentally sensitive formations that develop on organic agriculture and animal husbandry.