Kronik venöz yetmezlik hastalarında sosyodemografik özelliklerin etkileri ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of sociodemographic characteristics and quality of life in chronic venous insufficiency patients
  1. Tez No: 732528
  2. Yazar: İYİGÜN GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURVER SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kronik venöz yetmezlik, beden kitle indeksi, yaşam kalitesi, chronic venous insufficiency, body mass index, quality of life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmamız kronik venöz yetmezlik hastalarında sosyodemografik özelliklerin etkilerin belirlemek ve yaşam kalitelerini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mayıs 2020- Aralık 2020 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi –Cerrahpaşa- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi kalp ve damar cerrahisi ve aile hekimliği polikliniğine başvuran kronik venöz yetmezlik tanılı hastalar dahil edildi. Araştırmacı doktor tarafından yüzyüze görüşme tekniği ile anket uygulandı. Anketin birinci kısmında katılımcılara sosyodemografik özelliklere yönelik sorular, ikinci kısmında kronik venöz yetmezlik şikayetlerine yönelik sorular, üçüncü kısımda ise yaşam kalitesini ölçmeye yönelik Short Form-36 (SF-36) anketi yer alıyordu. Elde edilen verilen SPSS versiyon 21 yazılımı ile analiz edildi. Bulgular: Kronik venöz yetmezliğin risk faktörleri olan yaş, obezite, kadın cinsiyet ve sigara kullanımı araştırıldı. Katılımcılarda yaşla hastalığın şiddetini belirleyen VCSS skoru arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Katılımcılarda beden kitle indeksi ile VCSS skoru arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Beden kitle indeksi artışıyla yaşam kalitesi parametrelerinden olan fiziksel fonksiyon arasında anlamlı ilişki saptandı(p=0.024). Kadınlarda beden kitle indeksi artışıyla fiziksel rol güçlüğü arasında anlamlı ilişki saptandı(p=0.034). Beden kitle indeksi artışıyla genel sağlık algısı arasında anlamlı iilişki saptandı(p=0.023). Sonuç: Kronik venöz yetmezlik hastalarında beden kitle indeksi artışıyla yaşam kalitesi arasında anlamlı ilişki saptandı. Birinci basamakta hastaların yakın takibiyle kilo vermeleri sağlanarak yaşam kalitesindeki düşüşün önüne geçilebilir. Hastaların tedaviye uyum ve yaşam tarzı değişikliği açısından yakın takibi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study was conducted to determine the effects of sociodemographic characteristics and to evaluate their quality of life in patients with chronic venous insufficiency. Materials and Methods: Patients with chronic venous insufficiency who applied to the cardiovascular surgery and family medicine outpatient clinic of Istanbul University -Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Faculty of Medicine between May 2020 and December 2020 were included in the study. A face-to-face interview technique was administered by the researcher doctor. The first part of the questionnaire included questions about sociodemographic characteristics of the participants, the second part included questions about chronic venous insufficiency complaints, and the third part included the Short Form-36 (SF-36) questionnaire to measure quality of life. The obtained data was analyzed with SPSS version 21 software. Results: Age, obesity, female gender and smoking, which are risk factors for chronic venous insufficiency, were investigated. There was no significant relationship between age and the VCSS score, which determines the severity of the disease, in the participants. There was no significant relationship between body mass index and VCSS score in the participants. A significant correlation was found between the increase in body mass index and physical function, which is one of the quality of life parameters (p=0.024). A significant correlation was found between the increase in body mass index and physical role difficulty in women (p=0.034). A significant correlation was found between the increase in body mass index and general health perception (p=0.023). Conclusion: A significant correlation was found between the increase in body mass index and quality of life in chronic venous insufficiency patients. With close follow-up of patients in primary care, weight loss can be prevented and the decrease in quality of life can be prevented. Close follow-up of patients in terms of adherence to treatment and lifestyle changes can be provided.