Cerrahi hemşirelerinin profesyonel otonomisi ve ekip yaklaşımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the professional autonomy of surgical nurses and the team approach
  1. Tez No: 732575
  2. Yazar: MUHAMMED GEGEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi hemşireliği, Ekip yaklaşımı, Profesyonel otonomi, Professional autonomy, Surgical nursing, Team approach
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada cerrahi hemşirelerinin profesyonel otonomisi ve ekip yaklaşımı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki araştırmanın evrenini cerrahi hemşireleri, örneklemini ise 01.05.2021 ve 20.06.2021 tarihleri arasında en az 6 aydır görev yapmakta olan, araştırmaya katılmaya gönüllü 206 cerrahi hemşiresi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Hemşire Tanıtım Formu, Hemşireler için Profesyonel Otonomiye Yönelik Tutum Ölçeği ve Ekip Yaklaşımı Formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi SPSS 24,0 programı ile yapılmış olup, tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, iki bağımsız grup arasında Mann-Whitney U testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında Kruksal Wallis testi, Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Dunnett T3 testi, ölçek ve form arasındaki ilişkinin incelenmesi için korelasyon analizi uygulanmıştır. İstatistiksel olarak p0,05). Cerrahi hemşirelerinin eğitim düzeyine göre Ekip Yaklaşım Formu'ndan aldıkları puanlar arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptandı (p0,05). Bu araştırma sonucunda cerrahi hemşirelerinin profesyonel otonomisinin yüksek düzeyde, ekip yaklaşımının olumlu olduğu, profesyonel otonomi ve ekip yaklaşım arasında ilişki olmadığı sonucuna ulaşıldı. Araştırmanın daha büyük örneklemde tekrar edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between the professional autonomy of surgical nurses and the team approach. The population of the descriptive study consisted of surgical nurses, and the sample consisted of 206 surgical nurses who had been working for at least 6 months between 01.05.2021 and 20.06.2021 and volunteered to participate in the study. The data of the study were collected with Nurse Introduction Form, Attitude Scale for Nurses Towards Professional Autonomy and Team Approach Form. Evaluation of the data was made with SPSS 24.0 program and as descriptive statistical methods; number, percentage, mean, standard deviation, Mann-Whitney U test between two independent groups, Kruksal Wallis test between more than two independent groups, Dunnett T3 test as a complementary post-hoc analysis to determine differences after Anova test, examining the relationship between scale and form Correlation analysis was applied for Statistically, p0.05). A statistically significant difference was found between the scores obtained from the Team Approach Form according to the education level of the surgical nurses (p0.05). As a result of this research, it was concluded that the professional autonomy of surgical nurses was high, the team approach was positive, and there was no relationship between professional autonomy and team approach. It is recommended that the study be repeated with a larger sample