دور المقالة الأدبية في تنمية مهارة التعبير الكتابي لدى متعلمي العربية في المستوى المتقدم
İleri seviyede Arapça öğrenenlerin yazılı anlatım becerilerini geliştirmede edebi makalenin rolü / The role of the literary essay in developing the written expression skill of Arabic learners at the advanced level
- Tez No: 732671
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ERGÜL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Edebî makale, yazma becerisi, yaratıcı anlatım, yazılı anlatım becerisi, literary article, creative expression, written expression skills, writing talent
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Edebiyat, kötü alışkanlıklardan sakınmak ve erdemlere davet etmek anlamını taşır. Onun öğretilmesi ise içindeki mânâ ve görüntüleri idrak etmeyi, düşünceden zevk almayı ve ideallerle bağ kurmayı amaçlar. Ayrıca dilin pratik uygulaması veya onun daha yüksek kullanımı olarak kabul edilir. Dolayısıyla Arap edebiyatı milletin deneyimlerini ihtiva eden (bütün milletlerin edebiyatları da böyledir) okunabilir kaydı temsil eder ve genel olarak Arapça öğrenenlere öğretildiğinde dil becerilerini artırır, milletlerin kültürü ve sosyal tarihini tanıtır ve yabancı dil eğitiminin ondan izole olarak yitirdiği dilsel bağlamını telafi etme durumlarından birini temsil eder. Yaratıcı yazılı anlatım Arapça öğrenenlerin çoğunun eksik olduğu, dilin en iyi şekilde kullanılmasının en önemli tezahürlerinden biridir. Zira onların ifadeleri, kaba sözlerle ve basit yapılarla anlatım şeklindeki konuşma dilinin üslubundan öteye geçmez. Yaratıcı yazılı anlatım yeteneği, okumakla ve eğitimle oluşur ve edebî makale bu yeteneğinin oluşumunda önemli bir yer işgal eder. Nitekim edebî makale, yüzyıllar boyunca gelişmiş ve yirminci yüz yılın başlarında Arap dünyasında olgunlaşmış olan nesir edebiyatı türüdür. Edebi makale yazarları harika edebî çalışmalar bırakma konusunda önemli bir role sahiptir. Edebi makalenin özellikleri arasında serbest üslup, konularda yenilenme, üst anlatım ve ince edebi yapılara dayalı olması vardır. Böylece öğrenenlerin psikolojilerine tesir eder ve dilsel becerilerini, sözün değerini yükseltecek olan kelimeler ve edebî yapılarla güçlendirir. Bu araştırmanın teorik yönünü inceledikten ve İstanbul'da, ileri seviyede yabancı ve Arap öğrencilerden oluşan bir örneklem üzerinde edebî makale alanında önde gelen beş yazarın makalelerini uygulamalı olarak inceledik. İlgilerini çeken edebî yapılar aracılığıyla yeni bağlamlardaki üslupları benimsemelerinde ve alıntılamalarında olumlu sonuçlar ortaya çıkmıştır. Uygulama bölümünün sonlarında izah edildiği gibi onları değerlendirirken bilimsel kriterlere riayet ettik ve farklılıkları ile bazı cevap örneklerini kaydettik. Bu araştırmanın, bazı fasih kelimeleri ve eşsiz terkipleri, sözlüklerden pratik hayata çıkarmaya bir katkıda bulunmasını ve kompozisyon üslubunun seviyesinin yükseltilmesine yardımcı olmasını arzulamaktayız.
Özet (Çeviri)
Literature carries the meaning of calling for virtues and avoiding vice. Teaching literature aims to comprehend its metaphors and meanings, enjoy the concepts, and communicate with ideal values. Also, Literature is the practical application and the supreme utilization of language. Arabic literature represents the oral record that is replete with the experiences of the Arab nation, as the literatures of all nations. When Arabic literature is taught to learners of Arabic, in general, it strengthens their language skills and informs them of the cultures and social history of other nations. Moreover, Arabic literature represents one of the compensations techniques for the linguistic context, which is missing in teaching foreign languages. Creative writing is one of the essential manifestations of the finest use of language, which is missed by many learners of Arabic since their expressions do not go beyond the style of the spoken language, which uses vulgar and primitive words. Creative writing skill is developed with refinement, training and reading. Literary essay represents one of the most important tributaries in the formation of this ability. , and it represents a type of prose literature that was developed over centuries until it matured in the Arab world in the early twentieth century. Writers of prose literature had the most prominent role in the Immortalization of wonderful literary masterpieces. Among the features of literary essay is being based on freewriting, innovation in finding new topics, the use of subtle expressions and literary structures. Therefore, it leaves a mark in the hearts of learners and enriches their vocabulary and literary structures, ultimately, increasing the value of their speech. After studying the theoretical side of this research, which was applied practically in Istanbul, on a sample of advanced-level Arab and foreign students, we have conducted a practical study of five articles written by five leading writers in the field of literary essay. Interestingly, positive results appeared in their interaction and utilization of methods in new contexts, which was achieved through literary structures that caught their attention, based on the connection of topics to society, as explained in the practical chapter. We recorded the differences, and some answers' samples, wanting this research to be a contribution on bringing some eloquent vocabulary and exquisite structures from dictionaries to practical life, and an aid in raising the level of the composition style.