Dianthus lydus Boiss. ve Dianthus zonatus Fenzl (Caryophyllaceae) türleri üzerinde morfolojik, anatomik ve palinolojik bir çalışma
An anatomical, morphological and palynological study on Dianthus lydus Boiss. ve Dianthus zonatus Fenzl (Caryophyllaceae)
  1. Tez No: 732870
  2. Yazar: EZGİ İMREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Caryophyllaceae, D. lydus, D. zonatus, Endemik, Morfoloji, Palinoloji, Anatomy, Caryophyllaceae, D. lydus, D. zonatus, Endemic, Morphology, Palinology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada Caryopyhllaceae familyasına ait Türkiye'de endemik olan Dianthus lydus ve Dianthus zonatus türlerinin anatomik, morfolojik ve palinolojik özelliklerinin karşılaştırılması olarak incelenmiştir. Her iki tür de çok yıllıktır. Çalıştığımız türlerin tip örnekleri Türkiye'den toplanarak tanımlanmış olup, Manisa Sipil Dağı ve Toros Dağlarına aittir. Yapılan çalışma önce, araziden toplanan bitki örneklerinin morfolojik olarak incelenmesi ile başlamış olup, sonrasında anatomik çalışmalarda kullanmak üzere, %70 alkol içerisinde fikse edilmiştir. El kesiti yöntemiyle hazırlanan preparatlar safranin, fast–green ve alcian blue ile boyanarak fotoğrafları çekilip, anatomik yapıların ölçümleri değerlendirilmiştir. İncelediğimiz D. zonatus türünde daha büyük ve belirgin olmak üzere, her iki türde de kök korteksinde druz kristalleri dikkat çekmektedir. Yaprakların anatomisinde, D. lydus'da mezofil dokusunda palizat ve sünger parankiması bulunurken, D. zonatus'da yaprak uç kısımları ve ana damarlardaki kısımlar dışında, mezofil tabakası tek tip hücrelerden oluşur ve palizat ve sünger ayırımına sahip değildir. D. lydus'da yaprak iletim demetlerinde demet kını mevcuttur. Elde edilen sonuçlar fotoğraf ve tablolar ile gösterilmiştir. Polenler Wodehouse yöntemiyle preparatları yapılarak, ışık mikroskobunda incelenmiştir. Her iki türe ait polenler, tektat, yüzey ornemantasyonları mikroekinat (spinüloz)-punktat, polen şekilleri sferoidaldir. Polenlerin çapı D. lydus'da daha geniş, por sayısı, D. zonatus'da daha fazladır. Her iki tür de, erezyonu önlemek amacıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, Dianthus lydus and D. zonatus species from the Family of Caryopyhllaceae are researched the anatomical, morphological and palinological properties in Turkey. Both species are perennials. Type samples of the species we work are defined by gathering, Manisa Sipil Mountain and Taurus Mountains from Turkey. The study started before the morphological examination of the plant samples collected from the land, and then fixed in 70% alcohol for use in anatomical studies. The preparations prepared by the hand cross-sectional method are painted by Saffranine, Fast-Green and Alcian Blue and the measurements of anatomical structures were evaluated. The druz crystals are greater and pronounced in D. zonatus, and druz crystals are noteworthy in the root cortex in both types. In the anatomy of the leaves, D. lydus has palizate and sponge parenchyma in the mesophyl tissue, while D. zonatus consists of uniform cells, except the leaf end parts and the main vessels in the main vessels, and the mesophyll layer is uniform and does not have the separation of palisate and sponge. D. lydus is available bunch of scabbard on leaf transmission bundles. The results are shown with photos and tables. The pollens were studied in the light microscope with the preparations of the Wodehouse method. Pollens of both species are tektat, surface ornamentations microechinate (spinulose)-punktate, pollen shapes spheroidal. The diameter of the pollen of D. lydus is larger, the number of pores is more of D. zonatus. Both types can be used to prevent erosion.