Feminist metafiction: Deconstruction of conventions and writing 'New reality' based on The Seven Sisters by Margaret Drabble
Feminist üstkurmaca: Margaret Drabble'ın Yedi Kız Kardeş adlı eserine dayanarak geleneklerin yapısökümü ve 'Yeni gerçeklik' yazımı
  1. Tez No: 732949
  2. Yazar: NARİN MERVE ZENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN TOPRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminist Üstkurmaca, Vollendungsroman, Yeni Bir Şey, Margaret Drabble, Yedi Kız Kardeş, Chick Lit
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, postmodern“feminist üstkurmaca”nın ne denli güçlü kadın kahramanlar yarattığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Özellikle bu kadınlar geleneklere boyun eğmemekte, onları reddetmektedir. Dahası onlar geçmişlerini sorgulayarak kendilerini kişisel keşiflerine adamaktadırlar. Özellikle edebiyat yoluyla ortaya çıkan“kadın benlik bilinci”ile kadınlar kendilerine ve iç dünyalarına odaklanmışlardır. Bu kavram vollendungsroman türüyle beraber yaşlı kadının günlük yazarak“geçmişi kaydetme”ve bu günlüğü okuyarak“geçmişi yeniden değerlendirme”açısından feminist üstkurmaca temasını pekiştirir. Çoğunlukla Gayle Greene'in Changing the Story Feminist Fiction and the Tradition kitabındaki teorilerine dayanan ve Margaret Drabble'ın Yedi Kız Kardeş adlı eserinin incelendiği bu tezde başlıca eser yorumlanarak anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmanın amacı iki yönlüdür: i) eseri feminizmle ilgili olan kadın günlükleri ve matrofobi; üstkurmaca ile ilgili olan anlatım ve metinlerarasılık gibi teknikleri kullanarak incelemek ii) Yedi Kız kardeş'in feminist üstkurmaca ve vollendungsroman türü olup olmadığını ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal how strong female heroines have been created by postmodern“feminist metafiction”. In essence, the strong women do not submit to the traditions, and oppose them. Moreover, they dedicate themselves to their personal discoveries by questioning their past. Drawing upon the“female self consciousness”that appeared in the literature, women focus on their own personality and their inner world. Additionally, the vollendungsroman genre reinforces the theme“feminist metafiction”; to wit, the old woman records“the past”by writing a diary and“re- evaluate the past”by reading the diary. In this thesis, which is mostly based on Gayle Greene's theories expressed in Changing the Story Feminist Fiction and the Tradition, Margaret Drabble's The Seven Sisters is examined and interpreted. Therefore, the aim of this study is two-fold: i) to examine the work using techniques such as women's diaries, and matrophobia related to feminism; narration, and intertextuality related to metafiction, and ii) to reveal whether The Seven Sisters is a feminist metafiction and vollendungsroman genre or not. KeyWords: Feminist Metafiction, Vollendungsroman, Something New, Margaret Drabble, The Seven Sisters, Chick Lit.