Uterin insizyondan doğuma kadar geçen süre ve hipoksik yenidoğan sonuçları
Time from uterine incision to delivery and hypoxic neonatal outcomes
  1. Tez No: 733562
  2. Yazar: ERİNÇ TEKİN
  3. Danışmanlar: UZMAN BEKİR SITKI İSENLİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen Doğum, Uterin insizyondan doğuma kadar geçen süre, neonatal hipoksi, Cesarean section, Time from uterin incision to delivery, neonatal hypoxi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Neonatal hipoksi yenidoğan morbiditesi üzerinde önemli bir yere sahiptir. Neonatal hipoksi üzerinde birden fazla faktör etkilidir. Bu çalışma ile birden fazla faktörden etkilenen neonatal hipoksi sorununun sadece tek faktörü; insizyondan doğuma kadar geçen süreden etkilenimiyle ilgili bilgi edilmesi planlanmıştır. Ayrıca çıkarılacak sonuçların yoğun asistan eğitimi verilen eğitim ve araştırma hastanelerinde rol model olarak kullanılması planlanmaktadır Gereç ve Yöntem: Aralık 2020 – Aralık 2021 arasında, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 146 hasta ile yapılan ve Konjenital anomalisi bulunmayan, 38- 39 hafta arası, daha önceden sezaryen ameliyatı geçirmiş, tekil gebelik, baş geliş, eşlik eden gebeliğe bağı hastalığı bulunmayan ( örn: Preeklampsi, gestasyonel diyabet, gebelik kolestazı, fgr, oligohidramnioz vb … ) ve spinal anestezi uygulanan elektif sezaryen doğumlar çalışmaya dahil edilmiş, gebeliğe bağlı hastalığı bulunanlar, çoğul gebelikler, prezentasyon anomalileri, acil sezaryenler, 38 hafta altı ve 39 hafta üzeri gebelikler, konjenital anomalisi bulunan gebelikler, primipar gebeler, genel anestezi uygulanan gebeler çalışmaya dahil edilmemiştir.Uterin insizyondan doğuma kadar geçen süre hesaplandı, umbilikal kord fetüs doğar doğmaz klemplenerek umbilikal arterden alınan kan gazı ile kan ph'ı, laktat, baz açığına bakıldı. Çalışma verilerinin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde SPSS 20.0 (SPPS Inc, Şikago, IL, ABD) istatistik paket programı kullanılmıştır. Kategorik verilerin gruplar arası dağılımını incelemek amacıyla ise Ki-kare testi kullanılmıştır. Numerik verilerin normalite ve homojenite analizleri Kolmogorov-Simirnov ve Levene's testleri ile yapılmıştır. Numerik verilerin gruplar arası karşılaştırılması Mann-Whitney U testi kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca değişkenlerin süre üzerine etkisini incelemek amacıyla Logistic Regresyon analizi yapılmıştır. Tüm verilerin değerlendirilmesinde % 95 güven aralığı (P=0.05) uygulanmıştır Bulgular: İstatistiksel olarak anlamlı veriler 70 sn baz alınarak elde edilmiştir, bu sebeple veriler 70 sn üstü ve altı olacak şekilde hesaplanmıştır. 70 sn altında ortalama baz açığı - 0.4, 70 sn üzerinde ortalama baz açığı – 0.3692 olarak hesaplanmıştır ( p= 0.499 ). 70 sn altındaki yenidoğanların ortalama kilosu 3517 gr, 70 sn üstündeki yenidoğanların ortalama kilosu 3411 gr olarak hesaplanmıştır ( p= 0.387 ), 70 sn altındaki ortalama laktat 1.7358, 70 sn üstündeki ortalama laktat 2.0654 olarak hesaplanmıştır( p =0.042 ). 70 sn altındaki ortalama Ph: 7.36, 70 sn üstündeki ortalama Ph: 7.32 olarak hesaplanmıştır( p=0.007 ). 70 sn altındaki ortalama Vücut Kitle İndeksi 30.85, 70 sn üzerindeki ortalama Vücut Kitle İndeksi 29.9477 olarak hesaplanmıştır ( p= 0.28 ). 103 adet eski sezaryenli hastanın %79.611'i 70 sn altında,43 adet mükerrer sezaryenli hastanın %88.372'si 70 sn altında hesaplanmıştır ( p=0.207 ), toplam 146 hastanın 120 si ( %82.191 ) 70 sn altında hesaplanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda, belirtilen kriterlere göre sınıflandırılarak ve 70 sn baz alınarak doğan bebeklerin arterial kan gazlarında istatistiskel olarak anlamlı bir fark saptanmasına rağmen değerler normal aralıkta seyretmiştir. Eski ve Mükerrer sezaryen grupları arasında istatistiskel olarak anlamlı bir fark saptanmasına rağmen değerler normal aralıkta seyretmiştir. Bununla birlikte daha geniş hasta gruplarını içeren prospektif randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Neonatal hypoxyia occupies an important place on neonatal morbidity. More than one factor impacts neonatal hypoxyia. In this study, besides the other factors, only one factor; the time from uterin incision to delivery, was the purpose to provide information about. In addition, it is planned to use the results as a role model in training and research hospitals, where intensive doctor training is provided. Materials and Methods: Between December 2020 and December 2021, it was performed with 146 patients without fetal congenital anomaly, gestational age between 38- 39 weeks, who had previously undergone cesarean section, singleton pregnancy, cephalic presentation, non pregnancy-dependent dieases ( eg, preeclampsia, gestational diabetes, gestational cholestasis, fgr, oligohydramnios, etc. ) and patients under spinal anesthesia were included in the study. Those with pregnancy-related diseases, multiple pregnancies, presentation anomalies, urgent cesarean sections, gestational age below 38 weeks and above 39 weeks, pregnacies with fetal congenital anomalies, primiparous pregnancies, and who underwent general anesthesia were not included in the study. The time from uterin incision to delivery was calculated, blood gas taken from the umbilical artery, blood pH, lactat and base deficit were measured. SPSS 20.0 (SPPS Inc, Chicago, IL, USA) statistical package program was used for the statistical evaluation of the study data. Chi-square test was used to examine the distribution of categorical data between groups. Normality and homogeneity analyzes of numerical data were performed with Kolmogorov-Smirnov and Levene's tests. Comparison of numerical data between groups was made using the Mann-Whitney U test. In addition, Logistic Regression analysis was performed to examine the effects of variables on time. A 95% confidence interval (P=0.05) was used in the evaluation of all data. Results: Statistically significant data were obtained based on 70 seconds, so the data were calculated as over and under 70 seconds. The average base gap under 70 seconds was calculated as -0.4, the average base gap over 70 seconds was calculated as -0.3692 ( p= 0.499 ). The average weight of newborns under 70 sec was calculated as 3517 g, average weight of newborns over 70 sec was calculated as 3411 g (p= 0.387), mean lactate under 70 sec was calculated as 1.7358, mean lactate over 70 sec was calculated as 2.0654 ( p =0.042 ). Average Ph under 70 sec was: 7.36, average Ph over 70 sec was: 7.32 (p=0.007). The mean Body Mass Index under 70 seconds was calculated as 30.85, and the mean Body Mass Index over 70 seconds was calculated as 29.9477 (p= 0.28). 79.611% of 103 previous cesarean section patients were calculated under 70 seconds, 88.372% of 43 repeat cesarean section patients were calculated under 70 seconds (p=0.207), 120 of total 146 patients (82.191%) were calculated under 70 seconds. Conclusion: In our study, no significant difference was found in arterial blood gases of babies born by classification according to the specified criteria and based on 70 seconds. There was no significant difference between the old and repeated cesarean section groups. However, further prospective randomised studies including larger patient groups are neeeded.