Hemşirelik öğrencilerinin pandemi sürecinde (COVİD-19) ruhsal belirtilerinin değerlendirilmesi
Assessment of mental health symptoms of nursing students during the pandemic process (COVID-19 pandemic)
  1. Tez No: 733592
  2. Yazar: SEVGİ KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRGÜL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, hemşirelik öğrencileri, kaygı, stres, Anxiety, covid-19, nursing students, stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Salgın döneminde eğitime ara verilmesi, klinik uygulamaların kısmi gerçekleşmesi, salgın hastalık ile ilgili bilgi eksikliği, pandemi dönemine ilişkin belirsizliklerin olması gibi nedenlerle öğrencilerin kaygı seviyeleri artmaktadır. Bu çalışma hemşirelik öğrencilerinin pandemi sürecinde (Covid-19 Salgını) ruhsal belirtilerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, hemşirelik bölümüne kayıtlı olan toplam 367 öğrenci ile Ekim 2020-Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu, Demografik Bilgi Formu, Leahy Duygusal Şema Ölçeği-II, Durumluk Kaygı Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirmeleri SPSS11.5 paket programında yapılmıştır. Çalışmada hemşirelik öğrencilerinin Leahy Duygusal Şema Ölçeği-II toplam puan ortalamalarının 77.03±15.06, Durumluk Kaygı Ölçeği genel puan ortalamalarının 42.66±19.82, Beck Depresyon Ölçeği toplam puan ortalamalarının ise 22.02±15.48 olduğu saptanmıştır. Depresyon ve kaygı düzeyi, 4. sınıf hemşirelik öğrencilerinde, 22 yaşındakilerde ve kardeşi olmayanlarda yüksek bulunmuştur.Araştırma sonuçlarına göre hemşirelik öğrencilerinden kaygı düzeyi yüksek olanların duygularıyla baş etmede zorluk yaşadıkları ve depresyon belirtilerinin yüksek düzeyde olduğu; kaygı düzeyi düşük olanların ise duygularıyla baş edebildikleri ve depresyon belirtilerinin düşük düzeyde olduğu bulunmuştur. Araştırmada pandemi döneminin (Covid-19 Salgını) hemşirelik öğrencilerini ruhsal olarak olumsuz etkilediği saptanmış olup bu süreçlerde öğrencilere psikososyal destek sağlanmasına yönelik plan ve programların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Students' anxiety levels increase due to reasons such as interrupted education during the pandemic, partial performance of clinical practices, lack of information about the pandemic, and uncertainties regarding the pandemic period. This study was conducted as a descriptive study to assess the mental health symptoms of nursing students during the pandemic (Covid-19 Epidemic). The research was conducted between October 2020 and April 2021 with 367 students studying in Ankara Yildirim Beyazit University, Faculty of Health Sciences, nursing department. Informed Consent Form, Demographic Information Form, Leahy Emotional Schema Scale-II, State Anxiety Inventory and Beck Depression Inventory were used in the study. The statistical assessments of the obtained data were made with the SPSS 11.5 software. It was determined in the study that Leahy Emotional Schema Scale-II total score average of the nursing students was 77.03±15.06, their State Anxiety Inventory total score averages were 42.66±19.82, and Beck Depression Scale total scores were 22.02±15.48. Depression and anxiety levels were found to be high in 4th grade nursing students, 22 year olds and those who did not have siblings. According to the results of the research, it was found that the nursing students with high levels of anxiety had difficulty coping with their emotions and had high levels of depression symptoms and that the nursing students with low anxiety levels were able to cope with their emotions and had low levels of depression symptoms. In the study, it was determined that the pandemic period (Covid-19 Pandemic) affected the psychology of the nursing students negatively, and it is recommended to prepare plans and programs for providing psychosocial support to students during these periods.