Kolorektal kanserlerde serum Autotaxin düzeyinin tanısal değeri
The diagnostic value of serum Autotaxin level in colorectal cancer
  1. Tez No: 733838
  2. Yazar: ABDURRAHMAN BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER BİLAL ÖZKARDEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, autotaxin, biyobelirteç, Colorectal cancer, autotaxin, biomarker
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş ve Amaç: Kolorektal kanser kansere bağlı ölümlerin en sık sebeplerinden biridir. Hastalığın erken teşhisi tedavi ve mortalite açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada serum autotaxin düzeyinin kololorektal kanserdeki tanısal değerini inceledik. Gereç ve Yöntem: Aralık 2020 ve Aralık 2021 tarihleri arasında, klinik evre 1-3 kolorektal kanseri tanısıyla opere edilmiş, neoadjuvan/adjuvan tedavi almamış, sistemik inflamatuar veya otoimmün hastalığı olmayan, metastatik hastalığı olmayan hastalar ile kontrol grubu için kolonokopi yapılıp patoloji izlenmeyen sağlıklı gönüllüler çalışmaya dahil edildi. Serum ATX değeri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Hasta ve kontrol grupları arasında serum ATX düzeyi karşılaştırıldı. Tanısal gücünü belirlemek için ROC analizi yapıldı. ATX düzeyinin, hastaların demografik, klinik ve tümör özellikleri arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Çalışmaya 101'i hasta grubu ve 38'i kontrol grubu olmak üzere toplam 129 kişi dahil edildi. Hasta grubunda yaş ortalaması 61,7 (±11,43), median yaş 62 (min 38- max 88) kontrol grubunda ise ortalama yaş 48,18 (±12,72 ) olarak hesaplandı. ROC analizi sonucunda KRK için ATX'in cut-off değeri 169,98 ng/ml, sensitivitesi %91,2 (%89,4-%96,2, GA %95), spesifite %78,9 (%62,7-%90,4, GA %95) EAA 0,880 (%95 GA, 0,806-0,954), pozitif olabilirlik oranı 4,33, negatif olabilirlik oranı 0,11 ve tanısal odds oranı ise 38,9 ,Youden indeksi 0,701 olarak bulundu. Serum CEA düzeyinin KRK tanısı için 2,98 ng/ml cut – off değeri, sensitivitesi %62,6 spesifitesi %84 eğri altına kalan alan 0,786 (%95 GA,0,702-0.869), youden indeksi 0,468 olarak hesaplandı. Kadın cinsiyette kadın cinsiyette medyan 240,88 (Min.:130,9-Maks.:610,4) ng/ml ile ATX düzeyi erkek cinsiyete göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p= 0,003). Müsinöz adenokarsinom ve MSI izlenen hastalarda ATX düzeyi anlamlı düzeyde düşük bulundu. Sonuç: Serum autotaxin düzeyi kolorektal kanser tanısında ve hasta takibinde umut verici bir biyobelirtectir. Autotaxinin kolorektal kanser için tanısal gücü CEA'dan daha yüksektir. Bununla beraber serum autotaxin düzeyinin tanısal ve prognostik değerini inceleyen, popülasyon bazlı ve daha büyük örneklemli çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Colorectal cancer is one of the most common causes of cancer-related death. Early diagnosis of the disease is extremely important in terms of treatment and mortality. In this study, we investigated the diagnostic value of serum autotaxin level in colorectal cancer. Materials and Methods: Between December 2020 and December 2021, patients who were operated with the diagnosis of clinical stage 1-3 colorectal cancer, did not receive neoadjuvant / adjuvant therapy, did not have systemic inflammatory or autoimmune disease, did not have metastatic disease, and healthy volunteers for the control group were included in the study. Serum ATX value was measured by ELISA method. Serum ATX levels were compared between the patient and control groups. The relationship between the demographic clinical and tumor characteristics of the patients and the ATX level was investigated. Results: A total of 129 people, 101 of whom were in the patient group and 38 from the control group, were included in the study. The mean age was calculated as 61.7 (±11.43) in the patient group, the median age was 62 (min 38-max 88), and the mean age was 48.18 (±12.72) in the control group. As a result of ROC analysis, at an optimal cut-off value of ATX for CRC 169.98 ng/ml, sensitivity, specificity ,positive likelihood ratio and negative likelihood ratio were 91.2% (89.4%-96.2%, CI 95%), 78.9% (62.7%-90.4%, 95% CI), 4.33 and 0.11, respectively. The AUC for ATX 0.880 (% 95 CI, 0.806-0.954), with a diagnostic odds ratio and Youden index of 38.9 and 0.701, respectively. The cut-off value of serum CEA level for the diagnosis of CRC was 2.98 ng/ml, with an optimal sensitivity, specificity, AUC and youden's index of 62.6%, 84%, 0.786 (95% CI, 0.702-0.869), 0.468 , respectively. ATX level was found to be significantly higher in female gender than male gender (Median: 240,88, min.:130,9, maks.:610,4)ng/ml, p = 0.003). ATX level was found to be significantly lower in patients with mucinous adenocarcinoma and MSI. Conclusion: Serum autotaxin level is a promising biomarker for colorectal cancer diagnosis and surveillance of patients. ATX has a higher diagnostic accuracy for colorectal cancer than CEA. Moreover, population-based and large-scale studies are warranted to investigate the diagnostic and prognostic value of the serum autotaxin level in colorectal cancer.