Aydın ilinde görev yapan acil servis hekimlerinin akılcı antibiyotik kullanımı konusundaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and attitudes of emergency department physicians on rational antibiotic use in Aydin province
  1. Tez No: 733850
  2. Yazar: AYSİMA DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Rational use of antibiotics, emergency department, postgraduate education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Akılcı antibiyotik kullanımı, antibiyotik direnç gelişiminin önüne geçilmesine, ilaç yan etkisinin azaltılmasına, enfeksiyöz hastalıklara bağlı komplikasyon oranlarının düşmesine , hastalıkların kronikleşmesinin önlenmesine olanak sağlar. Acil servis, sık karşılaşılan enfeksiyöz hastalıkların hızlı bir şekilde doğru tanının konularak, bu enfeksiyona sebep olabilecek etkenleri kapsayacak şekilde ampirik antibiyotik tedavisinin başlandığı alanlardır. Dolayısıyla acil serviste görev yapan hekimlerin akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili yeterli bilgi düzeyine sahip olması gereklidir. Bu çalışma acil servis hekimlerinin akılcı antibiyotik kullanımı konusundaki bilgi ve tutumlarını değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışmaya Aydın ilinde görev yapan 72 acil hekimi katılmıştır. Veri toplanması için uygulanan anket üç bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde katılımcıların sosyodemografik özelliklerini, ikinci bölümde akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgilerini üçüncü bölümde ise akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili tutumlarını değerlendiren sorular bulunmaktadır. Çalışmamızda 27'si (%37,5) kadın, 45'i (%62,5) erkek olmak üzere toplamda 72 hekim gönüllü olarak yer almıştır. Ortanca yaş 30,5 olarak bulunmuştur. Akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili 48 (%66,7) hekim eğitim aldığını, 24 (%33,3) hekim ise herhangi bir eğitim almadığını belirtmiştir. Katılımcıların tanı koyduktan sonra uygun antibiyotik başlama konusunda yetersiz kaldığı üç enfeksiyöz hastalık akut menenjit, hastane kökenli pnömoni ve akut sinüzittir. Bu hastalıklara uygun antibiyoterapi başlanması açısından pratisyen hekimler ve uzman hekimler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Çalışmamızın sonucunda, Aydın ilinde görev yapan acil hekimlerinin akılcı antibiyotik kullanımı konusunda yetersiz bilgiye sahip oldukları, bu sebeple mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili belirli aralıklarla eğitime tabi tutulmaları gerektiğini düşünmekteyiz. Anahtar kelime: Akılcı antibiyotik kullanımı, acil servis, mezuniyet sonrası eğitim
Özet (Çeviri)
Rational use use of antibiotics allows to prevent the development of antibiotic resistance, to reduce the side effects of antibiotics, to decrease the complication rates due to infectious diseases, and to prevent the chronicity of diseases.The emergency department is the area where the correct diagnosis of common infectious diseases has to be made quickly and empirical antibiotic treatment has to started to cover the microorganisms that cause those infections. This study was conducted to evaluate the knowlegde and attitudes of physicians who work in emergency department on rational antibiotic use. 72 physicians who work in emergency department in Aydın province particiated in the study.The questionnaire applied for data collection consists of three parts. In the first part, there are questions evaluating the sociodemographic characteristics of the participants, in the second part their knowledge about rational antibiotic use, in the third part their attitudes about rational antibiotic use . A total of 72 physicians, 27 (37,5%) women and 45 (62,5%) men, took part in our study voluntarily. The mean age was found to be 30,5. 48 (66,7%) physicians stated that they received training on rational antibiotic use, and 24 (33,3%) physicans did not receive any training.The three infectious diseases for which participants were unable to prescribe appropriate antibiotics after diagnosis were acute bacterial meningitis, hospital acquired pneumonia and acute sinusitis.There was no statistically significant difference between general practitioners and specialist physicians in terms of prescribing appropriate antibiotics for these diseases. As a result of our study, we think that emergency physicians working in Aydın have insufficient knowledge about rational antibiotic use, therefore they should be trained at regular intervals on rational antibiotic use before and after graduation.