Eklemeli ve aşındırmalı üretim teknolojileri ile elde edilen kron restorasyonların mekanik ve fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması
Comparision of the mechanical and physical properties of crown restorations produced with additive abrasion production technologies
- Tez No: 733856
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAFAK KÜLÜNK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Geçici restorasyon, eklemeli üretim, aşındırmalı üretim, mekanik özellikler, marjinal uyum, İnterim crowns, mechanical properties, additive manufacturing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Farklı üretim teknolojileri ile üretilen geçici kron restorasyonların kenar ve iç uyumu ile termal yaşlandırma sonrası kırılma dayanaklılığı ve renk stabilitelerini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Kazıma teknolojisi ile kompozit rezin kaideli (Grup VCAD) ve polimetilmetakrilat kaideli (Grup TCAD) bloklardan, eklemeli üretim teknolojisi ile fotopolimer kaideli rezin (GC Temp Print) kullanılarak farklı yazdırma tabaka kalınlıklarında (25µm-Grup 3D25, 50µm-Grup 3D50, 100µm-Grup 3D100) geçici kron restorasyonları üretildi (N=50). Kronların kenar ve iç uyumları silikon replika tekniği ile değerlendirildi. Metal daylar üzerine rezin esaslı geçici siman ile yapıştırılan örnekler 37º distile suda 24 saat bekletildikten sonra ilk renk ölçümleri yapıldı. Yaşlandırma işleminin geçici kronların renk ve kırılma dayanıklılığına etkisini değerlendirmek için her bir gruptaki örnekler rastgele 2 gruba ayrıldı. İçinde kahve solüsyonu bulunan termal devirlendirme cihazında 5 ile 55º (±2º) sıcaklıkları arasında sırasıyla 40 ve 500 kez termal devirlendirme işlemi uygulanan örneklere ikinci ve üçüncü renk ölçümleri yapıldıktan sonra evrensel test cihazı ile kırma testi uygulandı. Veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve çoklu karşılaştırma testleri Tukey HSD ve Tamhane's T2 testleri ile değerlendirildi. Bulgular: Termal devirlendirme işlemi Grup TCAD ve Grup 3D25 dışında kırılma dayanımı üzerine, Grup TCAD ve Grup 3D100 dışında renk sabitliği üzerine etkili bulunmadı (P>0.05). En yüksek kenar ve iç açıklık değerleri Grup 3D100'de, en düşük Grup 3D50'de elde edildi. Sonuç: Kazıma üretim teknolojisi ile üretilen kronların renk sabitliği eklemeli üretim teknolojisi ile üretilen kronlara göre daha yüksek bulundu. Eklemeli üretim teknolojisinde üretim tabaka kalınlığı geçici restorasyonun renk sabitliği, kırılma ve kenar ve iç uyumu üzerine etkilidir. En iyi değerler 50µ tabaka kalınlığında yazdırılan kronlarda elde edilmiştir. Termal devirlendirme işlemi sonrası kronların kırılma dayanımı düşmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate marginal and internal fit of temporary crown restorations produced with different production technologies, fracture resistance and color stability after thermal aging. Material and Method: With scraping technology, composite resin base (Group VCAD) and polymethylmethacrylate base (Group TCAD) blocks, using photopolymer base resin (GC Temp Print) with additive manufacturing technology, in different printing layer thicknesses (25µm-Group 3D25, 50µm-Group 3D50, 100µm-Group) 3D100) temporary crown restorations were fabricated (N=50). Edge and inner harmony of the crowns were evaluated with the silicon replica technique. The first color measurements were made after the specimens adhered to metal days with a resin-based temporary cement after they were kept in 37º distilled water for 24 hours. In order to evaluate the effect of aging on the color and fracture strength of temporary crowns, the samples in each group were randomly divided into 2 groups. After the second and third color measurements were made, the refractive test was applied to the samples, which were aged 40 and 500 times, respectively, between 5 and 55º (±2º) temperatures in a thermal cycler containing coffee solution. Data were evaluated with one-way analysis of variance (ANOVA) and multiple comparison tests, Tukey HSD and Tamhane's T2 tests. Results: Thermal cycling was not found to be effective on fracture strength except for Group TCAD and Group 3D25, and on color fastness except for Group TCAD and Group 3D100 (P>0.05). The highest edge and interior clearance values were obtained in Group 3D100, and the lowest in Group 3D50. Conclusion: The color fastness of the crowns produced with the engraving production technology was found to be higher than the crowns produced with the additive production technology. In additive manufacturing technology, the production layer thickness is effective on the color stability, breakage, and edge and interior harmony of the temporary restoration. The best values were obtained with crowns printed at 50 micron layer thickness. Fracture strength of crowns decreased after thermal cycling.