Polikistik over sendromlu kadınlarda fibulin-1 düzeyi
Fibulin-1 level in women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 733864
  2. Yazar: YASEMİN BEYZA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KUNTAY KOKANALI, UZMAN BURAK ELMAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Fibulin-1, Endotel disfonksiyonu, Polycystic Ovary Syndrome, Fibulin-1, Endothelial dysfunction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmamızdaki primer amacımız Polikistik Over Sendromu(PKOS) tanılı hastalarda ve sağlıklı bireylerde fibulin-1 düzeylerini karşılaştırarak ; PKOS'un etyopatogenezi açısından olası bir mekanizma olan endotelyal disfonksiyonun varlığını vurgulamada, serum fibulin-1 düzeyinin bir belirteç olup olamayacağının saptanmasıdır. İkincil olarak ise PKOS'lu kadınlarda insülin direnci, dislipidemi, metabolik sendrom ve kardiyovasküler risk varlığında fibulin-1 düzeyinin bu faktörleri taşımayan PKOS'lu kadınlara göre bir fark gösterip göstermediğini tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışma için 44 tane PKOS'lu ve 44 tane PKOS olmayan kadın seçildi. Her iki gruptaki kadınların demografik, klinik ve laboratuar bulguları kaydedildi. Serum fibulin-1 düzeyleri ELISA kiti kullanılarak ng/ml biriminde ölçüldü. ROC analizi ile PKOS olan ve olmayan kadınları ayırmada ve PKOS'lu olan kadınlarda insülin direnci, dislipidemi, metabolik sendrom, kardiyovasküler risk varlığı durumları olan ve olmayanları ayırt etmede fibulin-1 düzeyinin tanımlayıcı rolü araştırıldı. Bulgular: PKOS'lu grupta serum fibulin-1 değeri (4.05± 0.60 ng/ml) kontrol grubundaki fibulin-1 değerine (4.49±0.96 ng/ml) göre anlamlı derecede daha düşüktü (p=0.012). Tüm çalışma popülasyonundaki serum fibulin-1 düzeyi ile diğer parametreler arasındaki ilişkiler incelendiğinde ise herhangi bir parametre ile serum fibulin-1 düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sadece PKOS'lu hastalar dikkate alındığında ise serum fibulin-1 düzeyi sadece LDL düzeyi ile ters yönde zayıf şekilde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahipti. Belirlediğimiz 4.10 ng/ml fibulin-1 eşik değeri, %59.1 duyarlılık ve %77.3 özgüllük ile PKOS'lu kadınları PKOS olmayan kadınlardan ayırt edebilmekteydi. Benzer şekilde PKOS'lu kadınlar dikkate alındığında; insülin direnci olan, dislipidemisi olan, kardiyovasküler risk faktörlerini taşıyan, metabolik sendromu olanları bu özellikleri taşımayan kadınlar ile karşılaştırıldığında , her bir karşılaştırmada fibulin-1 düzeyi bu özellikleri taşıyanlarda daha düşüktü. ROC analizi sonuçlarına göre bu grupları ayırt etmede serum fibulin-1 düzeyi düşük etkinlikte de olsa anlamlı birer parametre olarak tespit edildi. Sonuç: Serum fibulin-1 düzeyi PKOS'lu kadınlarda PKOS olmayanlara göre daha düşüktür. Fibulin-1 endotel disfonksiyonunu gösteren bir parametre olduğu için, bu durum PKOS etyopatogenezinde önemli bir mekanizma olduğu savunulan endotel disfonksiyonunun saptanmasında ve PKOS komplikasyonlarının ön görülmesinde yararlanabileceğimiz yeni bir belirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Fibulin-1 düzeyinin PKOS ile ilişkisinin aydınlatılmasında daha geniş kapsamlı ve daha çok hastanın dahil edildiği çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our primary aim in our study was to compare fibulin-1 levels in patients diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) and healthy individuals; to determine whether serum fibulin-1 level can be a marker to emphasize the presence of endothelial dysfunction, which is a possible mechanism for the etiopathogenesis of PCOS. Secondly, we aimed to report whether the fibulin-1 level differs in two groups and compare each group, first group is PCOS patients with the presence of insulin resistance, dyslipidemia, metabolic syndrome and cardiovascular risk. Second group is women with PCOS who do not have any of these factors. Materials and Methods: Forty-four women with PCOS diagnosis and forty-four women without PCOS were selected for this cross-sectional study. Demographic, clinical and laboratory findings of women in both groups were documented and recorded. Serum fibulin-1 levels were analyzed in ng/ml using the ELISA kit. Firstly, the descriptive role of fibulin-1 level in distinguishing between women with PCOS diagnosis and healthy individuals and secondly distinguishing between women with and without insulin resistance, dyslipidemia, metabolic syndrome, and cardiovascular risk in women with PCOS was investigated by ROC analysis. Results: Serum fibulin-1 value (4.05±0.60 ng/ml) in the PCOS group was significantly lower than the fibulin-1 value (4.49±0.96 ng/ml) in the control group (p=0.012). No statistically significant relationship was found between serum fibulin-1 level and any other parameter, in all participants included to our study group. However, serum fibulin-1 level of PCOS patients group had a statistically significant weak inverse relationship with only parameter, LDL.The threshold value of 4.10 ng/ml fibulin-1, which we determined, was able to distinguish women with PCOS from women without PCOS, with a sensitivity of 59.1% and a specificity of 77.3%. Similarly, fibulin-1 levels were lower in each distinguish between, PCOS women with insulin resistance, dyslipidemia, cardiovascular risk factors, metabolic syndrome, than PCOS women who do not have any of these features. According to the results of ROC analysis, serum fibulin-1 level was found to be a significant with low efficiency parameter in differentiating these groups. Conclusion: Serum fibulin-1 level is lower in women with PCOS than in women without PCOS. Since fibulin-1 is a parameter indicating endothelial dysfunction, this is a new marker that we believe that fibulin-1 marker can be use to detect endothelial dysfunction, which is claimed to be an important mechanism in the etiopathogenesis of PCOS, and to predict PCOS complications. In order to elucidate the relationship between fibulin-1 level and PCOS, more comprehensive studies involving more patients are needed in the future.