Bulk-fill kompozitlerin tamirinde farklı yüzey işlemlerinin ve ön ısıtma işleminin bağlanma ve mikrosızıntıya etkisi
The effect of different surface treatments and preheating on bonding andmicroleakage in repairing bulk fill composites
- Tez No: 733934
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YILDIZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bulk Fill, Mikrogerilim bağlanma dayanımı, Ön ısıtma, Yüzey işlemleri, Tamir, Bulk Fill, Microtension bond strength, Preheating, Surface treatments, Repair
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bulk fill kompozitlerin tamirinde farklı yüzey işlemleri ve ön ısıtma işlemi uygulamalarının tamir bağlanma dayanımı ve mikrosızıntıya etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda iki farklı bulk fill kompozit kullanıldı. Filtek One Bulk Fill kompozit ve Tetric N-Cream Bulk Fill kompozit kullanılarak 112' şer adet kompozit blok elde edildi. Bloklar her bir kompozit için önce mikrogerilim testi ve mikrosızıntı testinde kullanılmak üzere iki gruba, ardından kontrol grubu (herhangi bir yüzey işlemi uygulanmadı), frez, air abrazyon ve cojet gibi farklı yüzey işlemi uygulamalarına göre 4 alt gruba ayrıldı. Bütün gruplarda Single Bond Universal adeziv uygulandı ve bloklar kendi kompozitiyle tamir edildi. Örneklerin yarısında tamir kompozitine ön ısıtma uygulanırken, geri kalanına bu işlem uygulanmadı. Mikrogerilim bağlanma testi için kompozit çubuklar elde edildi ve tamir bağlanma dayanımı ölçüldü. Stereomikroskopta kırık tipleri analizi yapıldı. Mikrosızıntı ölçümü yapılacak örnekler ise bazik fuksin çözeltisinde 24 saat bekletildikten sonra kesit alınıp stereomikroskopta incelendi. Elde edilen veriler Varyans Analizi (ANOVA), Duncan çoklu karşılaştırma testi ve Ki-kare testi ile analiz edildi. Bulgular: Yüzey işlemi uygulanan gruplarda tamir bağlanma dayanımında istatistiksel olarak anlamlı bir artış olduğu bulunmuştur (p0.05). Örneklerin hiçbirinde mikrosızıntı görülmemiştir. Sonuç: Bulk fill kompozitlerin tamirinde farklı yüzey işlemi uygulamaları tamir bağlanma dayanımınında artışa neden olurken ön ısıtma işleminin tamir bağlanma dayanımında meydana getirdiği artış yeterli olmamıştır. Mikrosızıntı görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of different surface treatments and preheating treatment on repair bond strength and microleakage in the repair of bulk fill composites. Materials and methods: Two different bulk fill composites were used in our study. 112 each composite blocks were obtained by using Filtek One Bulk Fill composite and Tetric N-Ceram Bulk Fill composite. The blocks were first divided into two groups for each composite to be used in microtension test and microleakage test, and then into 4 subgroups according to different surface treatment applications such as control group (no surface treatment was applied), bur, air abrasion and cojet. Single Bond Universal adhesive was applied in all groups and the blocks were repaired with their own composite. While preheating was applied to the repair composite in half of the samples, this process was not applied to the rest. For the microtensile bond test, composite bars were obtained and the repair bond strength was measured. Fracture types were analyzed under a stereomicroscope. The samples to be measured for microleakage were kept in basic fuchsin solution for 24 hours, then the sections were taken and examined under a stereomicroscope. Obtained data were analyzed with Analysis of Variance (ANOVA), Duncan multiple comparison test and Ki-kare tests. Results: A statistically significant increase was found in the repair bond strength in the surface treated groups (p0.05). No microleakage was observed in any of the samples. Conclusion: Different surface treatment applications in the repair of bulk fill composites caused an increase in the repair bond strength. Although preheating caused an increase in repair bond strength, there was no significant increase. No microleakage was found.