Pandemi hastanesinde çalışan personelin Covid-19 korkusu ile ortoreksiya nervoza arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the fear of Covid-19 and orthorexia nervosa of the staff working in the pandemic hospital
  1. Tez No: 734321
  2. Yazar: FULYA TÜRKMENÇALIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM MERVE ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 korkusu, sağlık çalışanları, pandemi sürecinde beslenme, ortoreksiya nervoza, yeme bozuklukları, Fear of Covid-19, healtcare workers, nutrition during the pandemic, orthorexia nervosa, eating disorders
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Covid-19 pandemisi tüm dünyayı etkisi altına almış ve küresel çapta sosyal, psikolojik ve ekonomik problemlere sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, pandemi hastanesinde çalışan personelin beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikleri saptamak ve Covid-19 korkusu ile Ortoreksiya Nervoza ilişkisini incelemektir. Bu kesitsel araştırma Kasım 2021- Nisan 2022 tarihleri arasında Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde çalışan 258 personel ile yapılmıştır. Katılımcılardan altı bölümden oluşan bir anket formu doldurmaları istenmiştir. Verilerin analizinde SPSS 22,0 programı kullanılmıştır. Katılımcıların 141'i kadın, 117'si erkek olup yaş ortalaması 29,7 ± 8 yıldır. Katılımcıların %52,7'si Covid-19 tanısıyla ayaktan veya yatarak tedavi almıştır. Covid'19'a yakalanmaktan korkanların oranı %66,3 olarak bulunmuştur. Pandemi sürecinde katılımcıların %35,3'ünde sağlıklı beslenme davranışlarında artış gözlenmiştir. Katılımcıların Orto-11 ölçeği puan ortalaması 26,3 ± 5 olup ortorektik gruptakilerin oranı %27,5 olarak bulunmuştur. Covid-19'a yakalanmaktan korkanlar ile Ortoreksiya Nervoza arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,019). Covid-19 korkusu sebebiyle bireylerin yaşam tarzlarında oluşan değişiklikler beslenme alışkanlıklarına da yansımıştır. Pandeminin uzun dönem etkilerinin içerisinde değişen beslenme davranışları ve ortorektik eğilimlerin yıllar içerisindeki değişiminin incelenmesi Ortoreksiya nervozanın gelecekteki prevalansının değerlendirilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic has affected the whole world and has caused global social, psychological and economic problems. The aim of this study is to determine the changes in the nutritional habits of the staff working in the pandemic hospital and to examine the relationship between the fear of Covid-19 and Orthorexia Nervosa (p=0,019). This cross-sectional study was conducted between November 2021 and April 2022 by Prof. Dr. Murat Dilmener Emergency Hospital. Participants were asked to fill out a six-part questionnaire. SPSS 22,0 program was used in the analysis of the data. 141 participants were female and 117 were male, with a mean age of 29,7±8 years. 52.7% of the participants received outpatient or inpatient treatment with the diagnosis of Covid-19. The rate of those who were afraid of catching Covid-19 was found to be 66.3%. During the pandemic process, an increase in healthy eating behaviors was observed in 35.3% of the participants. The Orto-11 scale mean score of the participants was 26.3±5, and the rate of those in the orthorexic group was 27.5%. A statistically sgnificant difference was found between those who are afraid of catching Covid-19 and Orthorexia Nervosa (p=0,019). Changes in the lifestyles of individuals due to the fear of Covid-19 have also reflected on their eating habits. Examining the changing nutritional behaviours and orthorexic tendencies within the long-term effects of the pandemic is important in terms of evaluating the future prevalence of ortorexia nervosa.