Sağlık çalışanı ebeveynlerin korona virüs korkusunun ebeveyn-çocuk ilişkisi üzerindeki etkisi
The effect of healthcare parent's fear of coronavirus on the parent-child relationship
- Tez No: 785969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENAY ARAS DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Korona virüs korkusu, sağlık çalışanı, ebeveyn-çocuk ilişkisi, Fear of coronavirus, healthcare worker, parent-child relationship
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma sağlık çalışanı ebeveynlerin korona virüs korkusunun ebeveyn-çocuk ilişkisi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipteki çalışma İç Anadolu'da bir üniversite hastanesinde 1 Ocak-28 Şubat 2022 tarihleri arasında uygulanmıştır. Etik kurul izni, kurum izni ve katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alınmıştır. Araştırmada örneklem hesabına gidilmemiş, ilgili hastanede çalışan 2-18 yaş arası çocuğu olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden sağlık çalışanlarının tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Veriler ebeveynlerin öz bildirimine dayalı olarak Tanıtıcı Bilgi Formu, Korona Virüs Korkusu Ölçeği ve Ebeveyn-Çocuk İlişkisi Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmaya 148 sağlık çalışanı ebeveyn katılmıştır. Elde edilen veriler sayı, yüzdelik dağılımlar, t test ve korelasyon analizleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Sağlık çalışanı ebeveynlerin %81'i kadın, %41'i 30-39 yaş arasında, %50'si iki çocuğa sahip, %69'u lisans mezunu ve %64'ü hemşire, %13'ü ebe, %11'i hekim, %13'ü eczacı, diyetisyendir. Çalışmaya katılan sağlık çalışanı ebeveynlerin %59'u maddi durumunun orta olduğunu, %40'ı işi nedeniyle çocuklarından uzun süre ayrı kaldığını, ayrı kalanların %52'si bir haftadan fazla ayrı kaldığını belirtmiştir. Katılımcıların %58'i pandemi sürecinde çocuklarının bakımı konusunda destek kaynaklarının yetersiz olduğunu belirtmiştir. Sağlık çalışanlarının korona virüs korkusu toplam puan ortalaması (20.39±6.91), olumlu ebeveyn çocuk ilişkisi alt ölçeği toplam puan ortalaması (43.44±5.10), olumsuz ebeveyn çocuk ilişkisi alt ölçeği toplam puan ortalaması (14.31±3.58)'tır. Korona virüs korkusu ölçeği toplam puan ortalaması ile ebeveyn çocuk ilişkisi toplam puan ortalaması arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Sağlık çalışanı ebeveynlerin korona virüs korkusunu yaş, çocuk sayısı, maddi durum ve çocukların bakımında yeterli destek alma ve çocukların yaş ortalamaları durumu etkilemektedir. Sağlık çalışanı ebeveynlerin yaşadığı korona virüs korkusunun ebeveynler ile çocukları arasındaki davranışsal boyutların incelendiği çalışmalar arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of coronavirus fear of healthcare workers on the parent-child relationship. The descriptive study was conducted at a University Hospital in Central Anatolia between 1 January and February 28, 2022. Ethics committee permission, institutional permission, and informed consent were obtained from the participants. In the study, sampling was not used, and all of healthcare workers who had children aged 2-18 working in the relevant hospital and who agreed to participate in the study were tried to be reached. Data were collected using the Introductory Information Form, the Coronavirus Fear Scale, and the Parent-Child Relationship Scale based on the parents' self-report. 148 healtcare worker parents participated in the study. Obtained data were evaluated using numbers, percentage distributions, test and correlation analysis. 81% of the participants were women, 41% were between the ages of 30-39, 50% had two children, 69% had a bachelor's degree, 64% were nurses, 13% were midwives, 11% were physicians, 13% were pharmacists, dietitians. 59% of healthcare workers who participated in the study stated that their financial situation was moderate, 40% stated that they were separated from their children for a long time due to their job, and 52% of those who were separated stated that they were separated for more than a week. 58% of the participants stated that the support for the care of their children during the pandemic was insufficient. The total mean score of fear of corona virüs of healthcare workers is (20.39±6.91), positive parent child relationship subscale mean total score (43.44±5.10), negative parents child relationship subscale mean total score (14.31±3.58). No significant relationship was found between the total score of the coronavirus fear scale and the total score of the parent-child relationship (p>0.05). Age, number of children, financial situation and whether or not they can get adequate support in the care of children and the average age of the children affect the fear of coronavirus of the health care workers. Studies examining the behavioral dimensions of the korona virüs fear experienced by healtcare professionals between parents and their children can be increased.