Determination the level of the kidney injury molecules-1 and cystatin c in patients with renal failure
Kronik böbrek hastalığı komplikasyonu olan hastalarda plazma osteopontin düzeyleri ve bazı biyokimyasal belirteçlerin değerlendirilmesi
- Tez No: 734355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ADEM, PROF. DR. MUFEED JALİL EWADH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Böbrek hasarı molekül-1, Sistatin C, Böbrek yetmezliği, Serum kreatinin Kan üre, Kidney injury molecule-1, Cystatin C, Renal failure, Serum creatinine, Blood urea
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu araştırmada vaka-kontrol tasarımı kullanılmıştır. Hastalık prevalansı ve örneklem büyüklüğü yöntemine göre, bu çalışmaya akut böbrek yetmezliği olan 45 kişi ve 45 sağlıklı birey dahil edildi (kontroller). Benzer demografik özelliklere sahip diyaliz hastaları ve kontrol deneklerinin kanlarında benzer üre nitrojen seviyeleri vardı ve üre, kreatinin, renal hasar molekülü-1 ve sistatin C seviyeleri incelendi. Bu çalışmanın istatistiksel analizine göre, hastaların ve kontrol katılımcılarının demografik verileri (yaş ve cinsiyet) istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Hastalarla ilgili bu çalışma, kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda (P < 0,001) ortalama serum üre ve kreatinin seviyelerinde çok önemli bir artış ve CKD gruplarında önemli ölçüde daha yüksek serum KIM-1 seviyesi bulmuştur. Yatarak tedavi gören kişiler kontrol gruplarında (P < 0,001) olmalıdır. Hastalıklı gruplarda kandaki sistatin C seviyeleri, kontrol gruplarına (sağlıklı bireyler) göre anlamlı derecede yüksekti (P < 0,001).
Özet (Çeviri)
A case-control design was employed in this investigation. According to the sickness prevalence and sample size method, 45 people with acute renal failure and 45 healthy individuals were included in this study (controls). Dialysis patients and control subjects with similar demographic characteristics had similar levels of urea nitrogen in their blood, and the levels of urea, creatinine, renal damage molecule-1, and cystatin C were examined. The demographic data (age and gender) of the patients and control participants did not differ statistically significantly, according to the statistical analysis of this study. The present study of patients found a very significant increase in the mean levels of serum urea and creatinine in patients with chronic renal failure (P < 0.001), in addition to a significantly higher level of serum KIM-1 in the CKD groups. Inpatient people are be in control groups (P < 0.001). In the diseased groups, the levels of cystatin C in the blood were significantly higher than in the control groups (healthy individuals) (P < 0.001).