Mısır'ın işgali sırasında bir İngiliz asker Thomas Walsh ve Osmanlılar hakkındaki gözlemleri (1800-1801)
A British soldier Thomas Walsh and his observations about Ottomans during the occupation of Egypt (1800-1801)
- Tez No: 734496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN SARIKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Thomas Walsh, Mısır'ın İşgali, Napolyon Bonapart, Yûsuf Ziyâ Paşa, Küçük Hüseyin Paşa, Memlûkler, Kraliyet Donanması, Thomas Walsh, Occupation of Egypt, Napoleon Bonaparte, Yusuf Ziyâ Pasha, Küçük Hüseyin Pasha, Mamluks, The Royal Navy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Mısır, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülkedir.1517 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından fethedildikten sonra Osmanlı Devleti'nin en büyük eyaleti olmuştur. Fethinden iki asır sonra ise Napolyon tarafından işgaliyle devletler arası bir mesele haline gelmiştir. Mısır'ın işgali yerli ve yabancı pek çok çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmalardan biri de Mısır seferine katılan Thomas Walsh'a aittir. Osmanlı Devleti'nin müttefiki İngiltere ordusunun içinde görevli bir asker olan Yarbay Thomas Walsh, Mısır'ın işgaline ve sonrasında gelişen sürece bizzat şahit olmuştur. Walsh, şahit olduğu olayları ve Mısır'a dair gözlemlerini Journal of the Late Campaign in Egypt adlı sefer günlüğüyle kayıt altına almıştır. Osmanlı Devleti ve dünya tarihi açısından önemli dönüm noktalarından sayılan Napolyon'un Mısır işgaline ve 19. yüzyıl başındaki Osmanlı toplumuna politik, ekonomik, sosyokültürel ve tarihsel olarak ışık tutmuştur. Elinizdeki bu eser giriş ve üç ana bölümden oluşup, Thomas Walsh tarafından kaleme alınan Journal of the Late Campaign in Egypt adlı eserin incelenmesini ve değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Birinci bölümde eserin müellifi Thomas Walsh'un hayat hikayesi ve eserleri hakkında malumat verilmiştir. İkinci bölüm Thomas Walsh'un sefer güzergahına ayrılarak, Mısır'a olan yolculuğunda geçtiği şehirlere dair gözlemleri kronolojik olarak anlatılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise müellifin Mısır ve Osmanlılar hakkındaki gözlemlerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Egypt is a country that has hosted many civilizations throughout history. It became the largest province of the Ottoman Empire, after it's conquest by Yavuz Sultan Selim in 1517. Two centuries after its conquest, it became an international issue when it was invaded by Napoleon. The occupation of Egypt has been the subject of many domestic and foreign subjects. One of these belongs to Thomas Walsh, who participated in the Egypt expedition. Lieutenant Colonel Thomas Walsh, a soldier in the British army, an ally of the Ottoman Empire. He witnessed the occupation of Egypt and the process that followed. Walsh recorded the events he witnessed and his observations of Egypt in his expedition diary, The Journal of the Late Campaign in Egypt. It sheds light on Napoleon's invasion of Egypt and Ottoman society at the beginning of the 19th century politically, economically, socioculturally and historically. The thesis consists of an introduction and three main parts. It aims to analyze and evaluate the work that named Journal of the Late Campaign in Egypt by Thomas Walsh. In the first part, we included the life story and works of Thomas Walsh. By dedicating the second chapter to Thomas Walsh's expedition route, we chronologically explained his observations of the cities he passed through on his journey to Egypt. In the third and last part, we mentioned the author's observations about Egypt and the Ottoman society.